2015. május 14., csütörtök

SZAPPANKÉSZÍTÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE KEZDŐKNEK 2. RÉSZ

A SZÜKSÉGES ALAPANYAGOK

Mint ahogyan az előző részben már szó volt róla, a szappan három alapvető anyagból készül: vízből, zsírból és lúgból. Ezen kívül persze adalékolhatjuk a szappanunkat aszerint, hogy mi a célunk vele. Inkább tisztításra használnánk, vagy fontosabb szempont az ápoló hatása, esetleg gyógyító szappanként funkcionálna.

I. LÚG
Szilárd szappanok készítéséhez nátronlúgot használunk, másnéven nátriumhidroxidot vagyis NaOH-t. Lúggal pikkelyes vagy gyöngy formátumban találkozhatunk, a pikkelyes fajta tapasztalatom szerint egy kicsit könnyebben oldódik. A NaOH kémiailag egy fémhidroxid. A fémhidroxidok vízben jól oldódnak, a lúgos vízben a fölszabaduló hidroxidionok hatására a vizes oldat kémhatása nő, így vizes oldata erősen bázikus, maró anyag.

II. VÍZ ILLETVE EGYÉB FOLYADÉKOK
A szappankészítésnél leggyakrabban folyadékként vizet használunk. Méghozzá desztillált vizet, mivel egyrészt a csapvíz általában keményebb, másrészt a desztillált víz minden szennyeződéstől mentes.
Ezen kívül használhatunk más folyadékokat is, például tejet, tejszínt, joghurtot, tejfölt.
gyümölcs- és zöldségleveket, teákat vagy gyógynövényből készült főzeteket, kávét, sört, bort, pezsgőt.
Az egyéb folyadékokat akár önmagukban, akár vízzel keverve is alkalmazhatjuk. Két dologra ügyeljünk mindenképpen. Ha tejes keverékkel dolgozunk, a folyadékot fagyasszuk le, és a lúgot csak apránként adjuk hozzá, mivel a tejtermékek cukrot tartalmaznak és a folyadékunk könnyen megéghet. A másik amire figyeljünk, hogy a lúg bizonyos gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények színét megváltoztathatja.

III. ZSÍROK, OLAJOK
A szappan végső tulajdonságait elsősorban a felhasznált különböző zsírsav összetételű olajok és zsírok, illetve Ezok aránya határozza meg. A zsírok/olajok lehetnek ÁLLATI vagy NÖVÉNYI eredetűek. Megkülönböztetünk ún. BÁZIS OLAJOKAT és ÁPOLÓ OLAJOKAT. BÁZIS OLAJOKNAK nevezzük azokat a zsírokat és olajokat, amelyeket nagyobb mennyiségben használunk a szappanban, általában könnyen beszerezhetőek és aránylag olcsók. Ilyenek pl. a kókuszolaj, pálmaolaj és az olíva olaj. Az ÁPOLÓ OLAJOK értékes bőrápoló, esetleg gyógyító tulajdonságokkal gazdagítják a szappant. Használatukkal általában finom, krémes habzást tudunk elérni. Kisebb mennyiségben alkalmazzuk őket (3-20%), sokszor túlzsírozásra. Általában drágább olajokról van szó, ilyenek a jojoba, argán, avokádó stb.
Az olajválasztáshoz itt találtok segítséget.

IV. ADALÉKOK
Mivel én semmilyen szintetikus anyagot nem használok, ezért az itt következőkben csak a természetes adalékokról lesz szó.
1. SZÍNEZÉKEK
Lehetnek NÖVÉNYI és ÁSVÁNYI eredetűek. A növényi színezékek közé tartoznak a különböző fűszerek és a festékanyagot tartalmazó növények, mint az annatto, alkanna, henna, indigó, kurkuma stb. Sajnos a legtöbb növényi színezéket a lúg elmarja, leginkább a karotinoidokat és klorofilt tartalmazó növényi színezékek tartják meg a színüket. Részletesebben itt olvashattok róla. A növényi színezékek általában kevésbé tartósak, mint az ásványi eredetűek, idővel megváltoztathatják színüket, elhalványodhatnak.
Az ÁSVÁNYI SZÍNEZÉKEK között megkülönböztetjük a MICA porokat és az ásványi PIGMENTEKET. A legszembetűnőbb különbség közöttük, hogy a mica porok csillogó felületet adnak. Az ásványi színezékekhez soroljuk még a SZÉNPORT is, melynek gyógyító ereje közismert. Idetartozik még a TITÁNDIOXID valamint a CINKOXID, melyekkel fehérre tudunk színezni vagy pasztell színeket tudunk kikeverni, hozzáadva a mica porokhoz vagy az ásványi pigmentekhez. Az ásványi színezékek a legtartósabbak, idővel sem veszítenek színükből. A micákról itt olvashattok részletesebben.
2. ILLÓOLAJOK
Az illóolajokat különféle eljárásokkal virágokból, különböző növényi részekből vonják ki. Az illóolajokkal is befolyásolhatjuk a szappan tulajdonságait, sokféle bőrproblémára jelenthetnek segítséget. Az illóolajok nagyon tömény koncentrátumok, ezért egyes illóolajokra előfordulhatnak egyéni allergiás reakciók. Az illóolajokat száraz, sötét helyen javallott tárolni.
Adagolása általában 10 ml 1 kg szappanhoz, de ez erősen függ az illóolaj fajtájától is. Vannak illatok, melyek intenzívebben, vannak amelyek kevésbé maradnak meg a kész szappanban. Utóbbiakhoz tartoznak a citrusos illóolajok bizonyos fajtái, mivel az erősen lúgos masszában fontos összetevőik bomlanak le.Ezen kívül az illóolajok egy része az érési folyamat alatt a vízzel együtt elpárolog. Az illóolajokat eredményesen fixálhatjuk, ha valamilyen szilárd alkotórészt (liszt, nyílgyökérpor, agyag stb) keverünk a masszába.Még több az illóolajokkal való illatosításról itt.
3. EGYÉB ADALÉKOK
Csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy még miféle adalékokkal dolgozhatunk. Rengeteg egyéb kiegészítővel tudjuk „felturbózni” a szappanunkat. Arra ügyeljünk, hogy természetes, az egészségre semmiképpen nem káros anyagokat használjunk. Néhány közismert adalék: viaszok, agyagok, lisztek, kakaópor, szárított virágok, fűszerek, gyümölcsök, algák, zöldségek, zabpehely, méz, mandula, luffa, só, mák, csokoládé, selyemszál, cukor, tojás stb.

Kapcsolódó bejegyzés:
Szappankészítés lépésről lépésre kezdőknek  1. rész - A szükséges eszközök






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése