2015. május 13., szerda

SZAPPANKÉSZÍTÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE KEZDŐKNEK 1. RÉSZ

A SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

Az utóbbi időben sok olyan kérdést kaptam leendő szappankészítőktől, hogy hogyan kezdjenek hozzá a „nagy projekthez”, milyen eszközökre van szükség első lépésben.
Ezért íme, egy kis gyorstalpaló tanfolyam a legszükségesebb ismeretekkel.

Alapvetően kétféle módon készíthetünk szappant. A legtöbben a hideg eljárást alkalmazzák, angolul „cold process” (CP) eljárásnak nevezik. A másik leggyakrabban használt eljárás pedig a meleg eljárás, angolul „hot process” (HP).
A szappan három alapvető anyagból készül, vízből, zsírból és lúgból. Ha nagyon egyszerűen akarom leírni a folyamatot, akkor különféle zsírokat (sav) lúggal (bázis) összekeverünk, aminek során elindul egy kémiai reakció, az elszappanosodás, végeredményként pedig megkapjuk a szappant, ami nem más, mint a zsíralapban található zsíradékok zsírsavainak fémsója. Vagyis sav + lúg = só. Ez az egyik legegyszerűbb kémiai reakció.

A „mini tanfolyamban” a HIDEG ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLŐ SZAPPANOK elkészítési módját fogom ismertetni, mivel ez a legegyszerűbb eljárás, és kezdők számára a legalkalmasabb módszer, hogy megismerkedjenek a szappankészítéssel.
Az első részben a szükséges eszközökről lesz szó. Nem kell beszereznünk semmiféle speciális herkentyűt vagy berendezést, a legtöbb dolog amit használni fogunk minden konyhában megtalálható. Ami fontos, hogy az ÖSSZES ESZKÖZ SAV- LÚG- ÉS HŐÁLLÓ legyen. Még egy fontos szabály, hogy azokat az eszközöket, amiket a szappankészítéshez használunk, azokat főzésre már lehetőleg ne használjuk.

ESZKÖZLISTA:

I: BIZTONSÁGI ESZKÖZÖK
Mivel a lúggal való bánás nem veszélytelen, szükségünk lesz néhány biztonsági eszközre. Ha az alapvető biztonsági szabályokat betartjuk és használjuk a védőfelszereléseket, nem lehet baj.
1. GUMIKESZTYŰ
A gumikesztyűt viselnünk kell a szappankészítés egész folyamata alatt, sőt akkor is ha a friss szappanhoz hozzányúlunk, vagy amikor a szappant kivesszük a formából illetve felvágjuk.
2. VÉDŐSZEMÜVEG
Ez lehet egy úszószemüveg is. Nagyon fontos, hogy viseljük, amikor a lúgot a folyadékhoz keverjük.
3. KÖTÉNY
Az egész szappankészítési folyamat alatt megvédi a ruházatunkat.
4. SZÁJVÉDŐ MASZK
Ha nincs speciális maszkunk, egy vastagabb kendővel pótolhatjuk. Akkor viseljük, amikor a lúgot a folyadékhoz keverjük, hogy elkerüljük a lúg gőzének belégzését.

A védőeszközöket javallott akkor is viselni, amikor a lúgos folyadékot a zsíralaphoz keverjük, valamint a kész szappanmasszát formába öntjük.
Viseljünk mindig hosszú ujjú felsőt, hosszú szárú nadrágot és zárt cipőt.

II. ESZKÖZÖK A HIDEG ELJÁRÁSHOZ
Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy SEMMILYEN ÓNBÓL, ALUMÍNIUMBÓL, TEFLONBÓL ÉS VASBÓL KÉSZÜLT edényt, egyéb eszközt NE HASZNÁLJUNK, mivel ezek az anyagok reakcióba lépnek a lúggal.
1. MÉRLEG
Grammos beosztású legyen, az anyagokat grammra pontosan kell kimérnünk.
2. HŐMÉRŐ
Ezzel mérjük a felolvasztott zsírok valamint a feloldott lúg hőmérsékletét. Praktikusan legalább 100 C fokig mérjen. (A legpraktikusabb, ha két hőmérővel dolgozunk, egyet a zsíralaphoz, egyet a lúgos keverékhez használunk, de ez nem elengedhetetlen feltétel, csak kényelmi kérdés.)
3. BOTMIXER
Nem kötelező, de nagyban megkönnyíti és gyorsítja a munkát. Figyeljünk arra, hogy a szára rozsdamentes acélból készüljön.
4. ROZSDAMENTES, vagy hibátlan zománcozású EDÉNY(ek), a zsírok felmelegítéséhez és a massza összekeveréséhez.
5. HŐÁLLÓ üveg vagy műanyag KANCSÓ a lúg feloldásához.
6. MŰANYAG- VAGY FAKANALAK
Nagyon praktikusak a szilikon spatulák erre a célra.
7. (ELDOBHATÓ) MŰANYAG POHARAK
A különféle adalékokat pl. színezéket praktikusan ebben tudjuk kis mennyiségben kikeverni és adagolni. Ha több színnel dolgozunk, akkor a különböző színű masszákat is ezekben tudjuk a legkényelmesebben kikeverni.
8. PAPÍRTÖRLŐ
9. RÉGI ABROSZ VAGY ÚJSÁGPAPÍR
Ezzel tudjuk letakarni a munkafelületet.
10. RÉGI TÖRÜLKÖZŐ VAGY TAKARÓ
Ezzel takarjuk be az elkészült szappanmasszát.

III. FORMÁK
A formáknak ugyancsak meg kell felelniük néhány elvárásnak. Ellenállónak kell lenniük a hővel, lúggal és esetleg az illóolajok maró hatásával szemben. Lehetőleg legyenek jó hőszigetelők. Bizonyos formáknak legyen annyi rugalmassága, hogy a kész szappanok jól kivehetőek legyenek.
1. FÁBÓL KÉSZÜLT LÁDA
Az egyik leginkább használatos forma. Használat előtt ki kell bélelnünk sütőpapírral.Ebben az esetben egybe öntjük bele a masszát a formába és később, a megszilárdulás után szeleteljük.
2. MŰANYAG FORMÁK
Ebből találunk több fészkes tálcás fajtákat és egyedileg formázottakat is. Az a tapasztalatom, hogy ebből a típusú formából akkor tudjuk a legszebben kivenni a kész szappant, ha előzőleg ½ órára betesszük a mélyhűtőbe.
3. SZILIKON FORMÁK
A legrugalmasabb formák, különleges formájú szappanok készítéséhez a legideálisabbak. A kivételnél itt is ajánlatos egy kicsit fagyasztani előtte a szappant, mert hajlamos lehet odaragadni a friss massza a felülethez.

Ha nem akarunk rögtön pénzt kiadni formákra, nyugodtan nézzünk széjjel a lakásban, mert használhatunk kiürült tejes dobozt, tejfölös poharat, cipős dobozt, régi fiókot stb.

Kapcsolódó bejegyzések:
Szappankészítés lépésről lépésre kezdőknek 2 rész - A szükséges alapanyagok





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése