2014. május 7., szerda

MICA VAGY MICA?

Természetesen MICA!!! A szó mindkét értelmében. Sokfélét lehet olvasni a micáról, van aki állítja, hogy szintetikus, van aki állítja, hogy természetes. Öntsünk hát tiszta vizet a mica poharába. A mica (magyarul csillámkő) a szilikátok csoportjába, a csillámfélék ásványegyüttesébe tartozik. Lapos, lemezes vagy pikkelyes kristályokban fordul elő. Népies elnevezése máriaüveg. Kristályai vékony lemezekre hasíthatók, gyöngyházfényű vékony lemezei szinte áttetszőek. Előfordulási helyei nagy mennyiségben Oroszország, India, Kanada, USA, Brazília, de előfordul Szlovákiában és Erdélyben is. Ha egy szép nyári napon olyan helyen sétálunk a Duna parton, ahol még találunk homokos sávokat, akkor tudnunk kell, hogy a homokban megcsillanó szemcsék ugyanezek a szilikát ásványok. (Innen azért egy kicsit macerás lenne kiválogatni.)  

A kibányászott ásványi anyagot egy meglehetősen hosszú folyamat során megtisztítják és megőrlik a felhasználás módjának megfelelő szemcsenagyságúra.A mica felhasználása rendkívűl sokrétű az autók metállfényét is a mica adja, de az elktronikai- és elektromos iparban, az építőiparban és számtalan más helyen is előszeretettel használják kiváló tulajdonságai miatt.

A csillámkő felhasználása persze nem újkeletű, a történelem előtti időkben is ismert volt az ősi Indiában, Kínában, Egyiptomban. Mexikóban az indiánok a piramisok építésénél is alkalmazták. Pakisztánban a mai napig használják az asszonyok öltözékük díszítésére, mégpedig úgy, hogy forró keményítős vízhez adják a micát és ebben áztatják a ruhát 5-10 percig, aztán hagyják a levegőn megszáradni. (Ki lehet próbálni.)
Úgy gondolják, hogy a neve a latin micare szóból származik, aminek jelentése állítólag „fénylő”. Én utánanéztem ennek, de a latin magyar szótárban nem találtam ezt a szót, viszont a mica szót igen, aminek a jelentése morzsa, szemecske.
A gyöngyházfényű csillámok fényt és ragyogást adnak a különböző kozmetikai termékeknek, ezért a szépségiparban is szinte minden készítményben használják, ajakbalzsamokban, testápolókban, fürdősókban, szappanokban, alapozókban, szemhéjfestékekben, samponokban, krémekben.

A csillogás mértékét a csillámszemcse mérete határozza meg. A parányi szemcse gyöngyház fényt ad, a közepes szemcse szatén hatást, a nagy méretű szemcse pedig szikrázó csillogást. Gyakran alapból keverik titándioxiddal vagy cinkoxiddal.
Vagyis a micát keverik. És itt ugrik a majom a vízbe. Mert mivel keverik még? Tulajdonképpen bármilyen festékanyaggal vagy kötőanyaggal. És ettől a bármilyen anyagtól függ, hogy a mica természetese-e vagy pedig nem. Ugyanis ha az önmagában teljesen természetes micát bármilyen szintetikus színezékkel összekeverik, akkor máris szintetikus összetevőnek fog számítani. Pl. a körömlakkokhoz használt micák mind ilyenek. Ha pedig természetes színezőkkel keverik, akkor marad természetes. Ezért is fordul elő, hogy ha egy terméknél az van feltüntetve, hogy micát tartalmaz, akkor akár 3-4 féle CAS számot is találunk mellette. Ebbők rögtön kiderül, hogy szintetikus-e vagy természetes. Természetes állapotában az egyik legbiztonságosabb színezék.

TIPPEK, TRÜKKÖK

Szappankészítésnél a mica használható mind hideg- mind pedig meleg eljárásnál. Gyönyörű hatást lehet elérni vele az átlátszó szappanoknál. A micát a már pudingosodott szappanmasszához keverjük hozzá. A szappan színezésnél is ajánlott a színezéket egy kicsi olajban vagy glicerinben előre elkeverni és utána hozzáönteni a szappanmasszához, így elkerülhetjük a csomósodást, a szemcsék összeragadását. Használhatunk a keveréshez kevés alkoholt is.

A micával díszíthetjük a szappan tetejét is akár szórással, akár ecseteléssel, akár spatulával. Az adagolás függ a színtől. Érdemes mindig egy próbát csinálnunk egy kisebb mennyiséggel, akár több árnyalat kipróbálásával. Néha a lúg hatására sötétebb vagy világosabb lesz a szín, mint por alakjában.
Az átlagos adagolás 1/2-1 kávéskanál kilónként. A természetes micák színezőképessége általában erős és kiadós.

Ha a kész szappanunkat néhány percre betesszük a fagyasztóba, akkor a kivétel után a felülete egy vékony vizes réteget kap, erre remekül tapad a mica, ecsettel rádolgozhatunk.

Gyönyörűen lehet vele pecsételni a szappanra. A pecsétet egy kicsit megolajozzuk, és belemártjuk finoman a micába. Praktikus egy papírlapra kiönteni egy keveset. Ezt a bemártott pecsétet ütjük a szappanba. Ha esetleg „szétszóródna” a szappan felületén a por, akkor óvatosan egy alkoholba vagy desztillált vízbe mártott ronggyal vagy szivaccsal le tudjuk törülni a felesleget.

Ha folyadékba, folyékony olajba tesszük, akkor is mindig először egy pár csepp olajban keverjük el. Például samponoknál vagy ajakbalzsamoknál.
Fürdősókba, fürdőbombákba minden nehézség nélkül belekeverhető.

FIGYELEM!!! Sem arany, sem bronz sem ezüst természetes mica normál kereskedelmi forgalomban NEM létezik. Ezeket fémporokkal, legtöbbször alumíniummal színezik.


Kapcsolódó tartalmak:

6 megjegyzés:

  1. De jó, hogy megtalaltalak! Miért nem írtad, hogy van ilyen okos blogod? :) nagyon tetszik!!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Erika!
    Az az igazság, hogy ez még igazából teszt üzemmód. Van még néhány technikai dolog, amit még nem sikerült megoldanom, ezért még nem nagyon reklámoztam az oldalt, de azért nagyon örülök, hogy megtaláltad. Remélem találsz hasznos infókat. Szeretettel üdvözöllek.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Lenne egy gyors kerdesem a mica-val kapcsolatban. Az ebay-en talaltam joparat, van cosmetic mica es van, amelyikhez oda van irva, hogy nem adhato gyerekeknek es ne hasznaljuk boron, igy tehat szappanba sem teheto. Arban jocskan van kulonbseg, de vajon minosegben is, vagy egy es ugyan az?
    Elore is koszonom valaszod!
    Udv: Gabi:)

    VálaszTörlés
  4. Szia Gabi!
    Ahogyan a bejegyzésben is olvashattad a mica maga tulajdonképpen egy ásvány, ami attól függően, hogy milyen szemcsenagyságúra van megőrölve, adja a csillogás mértékét. A színt azonban a hozzáadott egyéb más színezék, ami lehet természetes ásványi vagy szintetikus eredetű. A természetes színezékkel színezett micák használhatóak a szappanba is, a szintetikus színezékkel színezett mica porokat én semmiképpen nem ajánlanám.A szintetikus festékanyagok között sok az allergizáló. Az árak az én tapasztalataim szerint semmilyen összefüggésben nincsenek a minőséggel.
    Szép napot!
    Ágota

    VálaszTörlés
  5. Szia Agota!
    Koszonom szepen a valaszod, mostmar tisztan latom a kulonbseget! Maradok a kulon, a szappanozashoz hirdetett Mica poroknal!
    Neked is szep napot es jo hetveget!
    Gabi:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szívesen, ha bármi kérdésed van még, szívesen válaszolok!
    Ágota

    VálaszTörlés