2015. február 20., péntek

SZAPPANOK ILLATOSÍTÁSA ILLÓOLAJOKKAL, ILLATOK RÖGZÍTÉSE + 5 BEVÁLT ILLATKEVERÉK

A szappanok illóolajjal történő illatosításánál illetve az illatkompozíciók összeállításásnál tekintettel kell lennünk a megálmodott illat elérésén kívül arra is, hogy az összeállított illatnak milyen hatása van a szappanra illetve a szappannak az illatra.
Vegyileg az illóolajok különböző molekulák, észterek, terpének, alkoholok, fenolok, aldehidek, ketonok, éterek és még számos vegyi anyag elegye.Ezek az összetevők adják az illóolajok vírusölö, gombaölő, baktériumölő, nyálkaoldó vagy gyulladáscsökkentő tulajdonságait. Más-más mértékben, de mindegyik illóolaj fertőzést gátló és illatosító.
Az illóolajokat elsősorban a szaglásunkon keresztül érzékeljük. A szaglás közvetlen kapcsolatban áll a limbikus rendszerrel, amely az érzelmi, magatartásbeli ösztönös reakciókat és az emlékezetet szabályozza. Így az illatok közvetlenül befolyásolják az idegrendszerünket, érzelmeinket, lelkiállípotunkat és ezen keresztül kihatnak a fizikai állapotunkra is.

FIZIKAI ÉS KÉMIAI HATÁSOK – A SZAPPAN HATÁSA AZ ILLÓOLAJOKRA
A természetes illóolajok tartóssága, színállósága a szappanokban igen eltérő lehet. Az illaterősség megállapítására eddig még nem találtak mértéket, ennek érzékelhetősége egyénenként változó.
Az illóolajok egyrészt FIZIKAI, másrészt kémiai hatással lehetnek a szappanokra. Fizikai hatásnak tulajdonítjuk azt az elváltozást, amikor egyes illóolajok használatakor a szappan ridegebbé, törékenyebbé válik.
A KÉMIAI behatások több csoportba sorolhatóak. Az egyik eset, amikor a szappan befolyásolja az illatanyag illatosító hatását, máskor pedig az illatosító anyagok gyakorolnak hatást a szappanra, végül az is lehetséges, hogy az illatok egymásra hatnak és ezáltal összetételükben és illathatásukban megváltoznak.
Abban az esetben, ha a szappanban nagyobb mennyiségű LÚGFELESLEG van, egyes illóolajok teljesen megváltozhatnak, pl. az észter tartalmú illóolajok (pl. levendula, rozmaring, ylang-ylang) elszappanosodnak, ezáltal illatosító hatásuk megszűnik. Erőteljesebben befolyásolja az illatok hatását – hiányzó lúg esetén – a szappanban lévő, EL NEM SZAPPANOSODOTT ZSÍR. Az ilyen esetekben, a bekövetkező avasodási folyamat az illatanyagokat megbonthatja. elváltozást okozhatnak még az illatanyagokban a szappanban előforduló „tisztátalanságok” is, fehérjék, nyálkaanyagok, fémek jelenléte. Ezek is megbonthatják az illatanyagokat és ezáltal az illat és a szappan színe is megváltozhat. Az illatanyagok színváltozásának következménye a szappanok egyenletes vagy csíkozott sötétedése.
Egyes illóolajok  a SZAPPAN, a FÉNY, a LEVEGŐ hatására elgyantásodnak, ezáltal illatukat elveszítik. Ilyen olajok pl. a citromolaj, narancsolaj, köményolaj, fenyőolaj.

AZ ILLÓOLAJOK HATÁSA A SZAPPANRA
Miként a szappan elváltoztathatja az illatanyagokat, az illatanyagok is (vegyi) hatást gyakorolhatnak a szappanra. Az ALDEHID TARTALMÚ illóolajok (pl. ánizs, fahéj) levegő hatására savakká alakulhatnak át, ezek pedig a szappanból felszabadítják a zsírsavakat, ezzel avasodást, foltosodást idéznek elő. A TERPÉN TARTALMÚ olajok (pl. narancs, citrom, bergamott, mandarin) oxigénátvivő hatásukkal szintén a szappan avasodását idézhetik elő., különösen akkor , ha a zsíralapban telítetlen zsírsavak vannak túlsúlyban.
Némely illatanyag ugyanakkor kifejezetten védi a szappant az avasodástól. Ilyenek elsősorban a GYANTÁK (tolu, benzoe, labdanum, tömjén stb.).
A gyakorlatban annyiféle receptet használunk, annyiféle összetevő fordul elő a különböző zsírokban olajokban és egyéb adalékokban, hogy a legbiztosabb módszer, ha olyan illóolajokat és keverékeket használunk, ami másoknak már hosszú távon bevált, vagy elővesszük a kísérletező kedvünket és bátran kipróbáljuk a különféle illatanyagokat ill. keverékeket, mindig elteszünk belőle egy kisebb mennyiséget, és hosszabb távon megfigyeljük a szappanban történő esetleges változásokat.

ILLATOK RÖGZÍTÉSE, A FIXATŐRÖK ADAGOLÁSA
A különféle illóolajok keverésének vannak kipróbált szabályai. Az illatok összeállításának legfontosabb irányelve kell, hogy legyen, hogy a kompozíció harmónikus, összhangba hozott, „kerek” illat legyen. A kerek illaton azt értem, hogy az egyes illatok ne tűnjenek ki, hanem a különböző illatok olvadjanak annyira egymásba, hogy a kompozíció egységesnek 
ható illatot adjon. 
Ahhoz, hogy a szappanunk minél tovább megőrizze illatát, különféle illatrögzítő anyagokat is felhasználhatunk. Ezeket az anyagokat fixatőröknek nevezzük, tulajdonképpen az illóolajok illékonyságát képesek csökkenteni. A fixáló anyagok közül kiemelkednek a gyanták, amelyeknek adszorpciós (magához szívó) hatása is van.  Adagolásuk a zsíralaphoz
1-2 % lehet. Használhatunk még agyagféléket, nyílgyökérport, zablisztet, rizslisztet is erre a célra. Ezeknek az adagolása 1-2 evőkanál 1 kg zsíralaphoz. Bizonyos illóolajak is képesek más illóolajokat „megkötni”, ezek a rögzítő illatanyagok. Segítik az illatnak a megmaradását, tartósságát és biztosítják az illat megtapadását a bőrön. Ilyen illóolajok a pacsuli, cédrus, szantál, ylang-ylang, fahéj, vetiver. Végül az a módszer is eredményhez vezethet, ha az illóolajokat egy kevés ricinusban keverjük el, és így adjuk hozzá a szappanmasszához.

MIKOR ADJUK A SZAPPANMASSZÁHOZ AZ ILLATOSÍTÓ ANYAGOKAT?
A hidegúton készülő szappanoknál az illatosító anyagokat a zsír-lúg emulzióba adjuk, a szalagfázis elérése után közvetlenül. A természetes illóolajok leggtöbbje –ahogyan már volt róla szó – kevéssé ellenállóak a lúggal és a keletkező hővel szemben, ezért mindig igyekezzünk olyan illóolajokat választani, amelyek a leginkább képesek megőrizni eredeti összetételüket. Ezek leginkább a fixatőrnek is alkalmas illóolajok, de legalábbis ezek az olajok valamilyen arányban szerepeljenek az illatosító kompozíciónkban.
A meleg eljárással készülő szappanok pl. glicerinszappanok esetében az illatanyagok hozzákeverése az elszappanosodás befejezése után történik, amikor a szappan már kicsit lehűlt, és nagyobb mennyiségű szabadalkálit (lúgot) már nem tartalmaz. A glicerinszappanok rendszerint alkohollal készülnek, ezért ennek jelenléte is változtathat az illat jellegén.

5 JÓL BEVÁLT, EGYSZERŰ SZAPPAN ILLATOSÍTÓ KEVERÉK:

1. KEVERÉK
- 1 rész ánizs
- 1 rész citronella
- 1 rész levendula

2. KEVERÉK
- 2 rész geránium
- 2 rész levendula
- 1 rész ylang-ylang

3. KEVERÉK (RÓZSAILLAT)
- 20 rész geránium,
- 20 rész pálmarózsa,
- 5 rész szegfűszeg,
- 2 rész pacsuli

4. KEVERÉK
- 2 rész levendula
- 2 rész geránium
- 1 rész fenyő

5. KEVERÉK
- 1 rész cubeba
- 1 rész cédrus
- 4 rész teafa
- 4 rész eukaliptusz






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése