2014. május 11., vasárnap

SZÍNKEVERÉS KÖZÉPHALADÓKNAK 2. RÉSZ

1. A színeket egyéb tulajdonságaik szerint is osztályozhatjuk: színezet, világosság vagy telítettség alapján.

2. Ezeket a tulajdonságokat térben is remekül megmutatja a színgömb.


3. Megkülönböztetünk még hideg illetve meleg színeket, amelyeket elválasztó tengely a sárgát és ibolyát összekötő egyenes. A legmelegebb szín a vöröses narancs, a leghidegebb a kékeszöld.


4. A színgömb egyenlítői zónájában vannak a színkör tiszta színei. (SZÍNEZET) A sarki zónákban helyezkedik el a fehér és a fekete. A felső,fehér póluspont és az egyenlítői színek között láthatjuk az egyenlő tónuskülönbséggel kivilágosított színeket, az alsó, fekete póluspont irányába pedig az egyenlő tónuskülönbséggel sötétített színeket. (VILÁGOSSÁG)

5. Ha felszeleteljük a színgömböt, akkor a középső hosszanti tengelyen a fekete és a fehér közötti szürke értékek találhatóak.

6. A függőleges, hosszanti metszeteken a színek világos és sötét árnyalatai láthatóak. A vízszintes, horizontális metszeteken a színek élénk és tompa árnyalatai láthatóak. Ezek a szürkéhez közelítő árnyalatok, a színgömb szemközti oldalán elhelyezkedő komplementer színek keverékeiből adódnak. (TELÍTETTSÉG)


7. Két komplementer színhez ötféle úton juthatunk el a színgömbben.



Az külön érdekesség, hogy ennek a rendszernek a neve Szinoid rendszer és 1972-ben a Műszaki Egyetemen született meg. dr. Nemcsik Antal nevéhez fűződik ez a világviszonylatban is egyedülálló színrendszer. (Természetesen nemcsak ez a rendszer létezik.) 

Addig is ajánlom ezt a linket, ahol remekül lehet próbálgatni a színkeverést elméletben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése