2014. május 10., szombat

SZÍNKEVERÉS KEZDŐKNEK 1. RÉSZ

Sokan kérdeztek tőlem a színekeveréssel kapcsolatban, ezért a mai bejegyzés erről fog szólni.
Hideg, élénk, sötét vagy pasztel? A színek életre keltik a világot, színek nélkül, akárcsak napfény nélkül elképzelhetetlen lenne a világ. A színek szimbólumok, a színeknek jelentése van. A színekkel érzelmeket és gondolatokat is kifejezhetünk. A színek gyógyítanak. A színekkel üzenhetünk. Ezért fontosnak tartom, hogy a színeket ne csak véletlenszerűen, hanem tudatosan alkalmazzuk. Érvényes ez a kozmetikai termékekre is. Én például elképzelhetetlennek tartok egy rózsaillatú kék színű szappant. Szeretem, amikor a színek, a formák, az illatok harmóniában vannak. Ehhez próbálok most alapszinten egy kis segítséget adni.


1. A színkör egy nagyon hasznos szemléltető ábra, amelyen a szivárvány színeit láthatjuk sorba rendezve. Régebben 7 színt használtak, ez mostanra 12 színre bővült.. A színek elhelyezkedése a színkörben segít meghatározni, hogy mely színek egészítik ki egymást vagy adnak harmónikus kontrasztot.



2. Elsődleges színeknek nevezzük a pirosat, a kéket és a sárgát. Ez a három szín nem hozható létre más színekből, viszont az összes többi szín a három elsődleges szín keverékéből létrehozható megfelelő arányokat használva.


3. A másodlagos színek az elsődleges színek keverékei, narancs (vörös és sárga), zöld (sárga és kék) és az ibolya (vörös és kék).


4. A harmadlagos színek pedig az elsődleges és másodlagos színek keveréséből jönnek létre sárga-narancs, piros-narancs, piros-lila, kék-lila, kék-zöld, sárga-zöld . A színkörben az elsődleges és másodlagos színek között helyezkednek el.


5. A fekete és a fehér szín nem szerepel a színkörben, csak a színek világosítására vagy sötétítésére szolgálnak.


6. A színkörből még egy dolgot azonnal leolvashatunk, a szemben elhelyezkedő színeket, amiket komplementer vagy kiegészítő színpároknak hívunk. Ha komplementer színeket egymás mellé teszünk felerősítik egymást, fokozzák egymás hatását. Viszont ha összekeverjük őket kioltják egymást és az eredmény egy semleges szürke szín lesz.


7. A színharmóniát, illetve a harmonikus színkompozíciót alkotó színeket Johannes Itten svájci festő és művészetpedagógus úgy határozta meg, hogy azok a színek, amelyek a 12 osztatú színkörben egyenlő oldalú vagy egyenlő szárú háromszöggel, négyzettel vagy téglalappal jelölhető vonatkozásban állnak egymással – harmonikusak.




Mit jelent ez a gyakorlatban?
Például a fentiek alapján a szappanok színezésére használt pigmentekből gyakorlatilag bármilyen színárnyalat kikeverhető. Titándioxiddal világosíthatjuk az árnyalatokat, fekete pigmenttel pedig sötétíthetjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése