2018. április 12., csütörtök

„SZUPER FOLYÓS” SZAPPAN ALAPRECEPT SZÍNES ÖRVÉNYEKHEZ ÉS KISEBB FORMÁKHOZ


PÁLMAOLAJ NÉLKÜL!!!

Évek óta kísérleteztem egy olyan recepttel, ami kellő ideig elég „folyós” marad, hogyha kicsi formákat használok, akkor legyen kellő időm, hogy „elbabráljak” azzal, hogy minden formába megfelelő állagban tudjam betölteni a kész szappanmasszát. Ez azért fontos, mert egyrész rendkívül kényelmetlen amikor a félig megkötött masszát viharos sebességgel kell kesztyűs kézzel a formákba gyömöszölni, másrészt pedig így elkerülhetőek a levegőbuborékok a kész szappanban, harmadrészt , ha olyan formát használunk amiben finom részletek szerepelnek (én sok ilyet használok), akkor a minta így gyönyörűen kirajzolódik.
A másik eset, amikor szükségünk van arra, hogy a masszánkkal sokáig tudjunk dolgozni, ha színes örvényeket vagy bármilyen más bonyolultabb, több színű mintát tervezünk a szappanunkba. Ezeket a típusú szappanokat általában inkább tömbös formában készítjük.

MIRE FIGYELJÜNK?
1.    Amikor a lúgos folyadékot belekeverjük a zsírfázisba, akkor a botmixert ne folyamatosan használjuk, hanem célszerű egyszer-egyszer pár másodpercre beindítani. Így elkerülhető, hogy túlkeverjük a masszát.
2.    A végén az illóolajakat vagy egyéb adalékot inkább kézzel keverjük a masszába, így ugyancsak elkerülhetjük a massza gyorsabb megszilárdulását.
3.    Amennyiben több színt használunk, minél gyorsabban osszuk szét a masszát megfelelő számú műanyag edénybe, és a már előre, egy kevés olajban feloldott színezéket szilikon spatulával, vagy kávéhabosítóval, esetleg botmixerrel (éppen csak!!!) keverjük a masszába.
4.    Figyeljünk oda a hőmérsékletre, célszerű a 40 fokos hőmérsékletet tartani, amikor a lúgos folyadékot a zsírfázisba keverjük. Minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabban szilárdul a massza!!!
5.    A formába öntött szappanokat hagyjuk a formában 2-3 napig, amíg kellően megszilárdulnak. A kivételnél először tegyük be a fagyasztóba a formákat cc. 30 percre, így könnyen és sérülés nélkül ki fogjuk tudni szedni a legkényesebb darabokat is.

ALAP RECEPT:
-          405 gr pomace olívaolaj,
-          180 gr kókuszolaj,
-          225 gr hidegen sajtolt napraforgó olaj (kevésbé avasodik, mint a finomított!!!)
-          45 gr sheavaj,
-          45 gr ricinus,
-          122 gr NaOH,
-          288 gr folyadék,
-          2 tk nátrium-laktát,
-          20 ml illóolaj,
-          színezék,
-          adalékok.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése