2015. november 3., kedd

KECSKETEJPOR – SZAPPANBA ÉS KOZMETIKUMOKBA


INCI: CAPRAE LAC POWER

A kecsketej sok szempontból különleges. A tejek közül az egyik leggazdagabb nyomelemekben és ásványi anyagokban, összetétele miatt a népgyógyászatban is fontos gyógyítóeszköz volt évszázadokon keresztül. Hogy a fogyasztása egészséges-e vagy sem, abba a vitába itt most nem mennék bele, de az tény, hogy a bőrápolásban használt szerek között igen előkelő helyet foglal elmanapság is. Az ókorból már találhatunk feljegyzéseket arról, hogy Kleopátra (a szamártej mellett) nagy rajongója volt a kecsketejes fürdőknek, de Néro felesége, Poppea is rendszeresen használta bőre szépségének megőrzésére. Sissi minden idők egyik legszebb császárnéja titkos szépségreceptjeinek összetevői között is gyakran szerepel, és hogy a férfiak se maradjanak ki a sorból, II. Henrik francia király is kecsketejjel töltött kádakban kényeztette magát.

HOGYAN LESZ A (KECSKE)TEJBŐL POR?
Marco Polo 1295-ben lejegyzett útleírásából ismert, hogy a mongol Kublai Khan katonáinak élelmezésére szárított tejet is használtak. A tejet a zsír egy részének eltávolítása után a napon szárították. A modern időkben a tejpor gyártásának a fejlesztése az 1800-as években kezdődött. Az első iparilag alkalmazott tejporkészítő eljárásra Grimwade 1855-ben kapott szabadalmat. A tej közel 90%-a víz. A tejporgyártás során ezt a szabad vizet vonják ki a tejből, így a víztartalom 3% körüli (kötött) vízre csökken. A legkorszerűbb porlasztásos eljárás során a tejpor a víztartalom eltávolítása után is megőrzi a tej tápanyagait és a vitamintartalmát is. A visszahigított ital tápértéke majdnem teljesen megegyezik a friss tejével.

MIÉRT TEJPOR?
Nem mindenki és nem mindig tud friss kecsketejhez jutni. A kecskék az őszi hónapokban párosodnak, és a vemhes anyák tejtermelése az ellés előtt két hónappal megszűnik. Ezért fordulhat elő, hogy a téli hónapokban hiába keresünk a piacon friss kecsketejet. A tejpor a friss tejnél kevésbé romlékony, hosszabb ideig tárolható, nem kell egy külön fagyasztót működtetnünk a betárazott kecsketej készletek miatt. Bizonyos kozmetikai termékek előállításához pedig praktikusabb a tejpor használata, pl. fürdőgolyók esetében.

ÖSSZETÉTEL
A kecsketej hozzávetőleg 30 % zsírtartalmú, kb. 25 % fehérjét tartalmaz. Az ásványi anyagok közül a legfontosabbak a kálcium, a nátrium, a foszfor, a kálium, a magnézium, a cink, a nyomelemek közül a szelén, a réz és a jód. Megtalálható benne számos esszenciális vitamin is, pl. D-vitamin, B1, B2, B5, B6, B12, C, A és E vitamin. Tartalmaz alfa-hidroxi savakat, 
Q10 proenzimet.

HATÁSA
A bársonyos bőr egyik kulcsa lehet. Hidratál, táplál, irritált, és száraz bőrre különösen ajánlott. Alkalmas ekcémás tünetek enyhítésére, különböző bőrallergiák, kiütések gyógyítására. Gyulladásgátló és antibakteriális hatása miatt jól használható pattanás elleni készítményekben, mivel a mikroorganizmusok növekedését hátráltatja. Ránctalanító, bőrfiatalító, regeneráló.

FELHASZNÁLÁS:
-          szappanokban,
-          krémekben,
-          maszkokban,
-          fürdőgolyókban, fürdősókban,
-          pakolásokban.

HIGÍTÁSA:
1 rész kecsketejpor, 7 rész desztillált víz.

SZAPPANKÉSZÍTÉS KECSKETEJPORRAL
Ha szappankészítésre használjuk a kecsketejport, egyrészt használhatjuk felhigítva, mint folyadék fázist, vagy keverhetjük por alakban a szalagfázisnál a szappanmasszába. (Adagolása: 1 kg szappanmasszához 1-2 evőkanál.)
FIGYELEM!
A tejporból készült tejet ugyanúgy lefagyasztva tanácsos használni, mint a friss tejet!!!

TÁROLÁS
Hűvös, száraz helyen.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése