2015. május 15., péntek

SZAPPANKÉSZÍTÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE KEZDŐKNEK - 3. RÉSZ


SZAPPANKÉSZÍTÉS HIDEGELJÁRÁSSAL 10 LÉPÉSBEN

Elérkeztünk a gyakorlati részhez. Már megvannak a szükséges eszközeink, beszereztük 
az alapanyagokat és kiválasztottunk egy jó receptet. Segítségképpen néhány 
alapreceptet itt találhattok.


I. ELŐKÉSZÜLETEK
Első lépésként távolítsunk el a környezetünkből minden kiskorút, macskát, kutyát és egyéb házikedvencet. Legegyszerűbb, ha a konyhában állunk neki a szappankészítésnek, mert itt minden kéznél van. Terítsük le a munkafelületet, készítsünk oda minden szükséges eszközt,  természetesen alaposan letisztítva.  Készítsük oda a felhasználandó alapanyagokat is.






Ügyeljünk arra, hogy a biztonsági szabályokat betartsuk, tehát megfelelő zárt ruházatban legyünk, használjunk kötényt, vegyük fel a gumikesztyűt, legyen kéznél a védőszemüveg és a szájmaszk is. Tanácsos odakészíteni 1 üveg ecetet, ha esetleg mégis kifröccsenne a lúg.



II. ALAPANYAGOK KIMÉRÉSE
Mérjük ki grammra pontosan az alapanyagokat. A zsírokat a rozsdamentes lábosba, a folyadékot abba az edénybe, amit a lúgoldásra szánunk. Ha bármilyen adalékot szándékozunk használni, azokat is most porciózzuk ki. Készítsük ki a formákat vagy az öntőládát. Az öntőládát ne felejtsük el sütőpapírral kibélelni.


III. LÚG OLDÁSA
A lúgoldó edényt, amibe a folyadékot már kimértük, állítsuk hideg vízbe és vegyük fel a szájmaszkot és a védőszemüveget. A kimért lúgot apránként adagoljuk a folyadékhoz. Nagyon alaposan keverjük el, hogy teljesen feloldódjon. Ennél a fázisnál érzékelhetünk némi „füstöt”, amit semmiképpen ne lélegezzünk be. Vigyázat!!! A keverék nagyon gyorsan elérheti a 70-80 C fokos hőmérsékletet. Még egy fontos szabály! MINDIG A LÚGOT KEVERJÜK A FOLYADÉKHOZ, SOHASEM FORDÍTVA!!!


IV. ZSÍRFÁZIS ÖSSZEMELEGÍTÉSE
A zsírokat és olajokat melegítsük fel a legalacsonyabb lángon, időnként megkeverve. Nem szükséges nagyon felforrósítani.


V. LÚG ELEGYÍTÉSE A ZSÍRFÁZISSAL
A lúgos keveréket és a zsírfázist is hagyjuk hűlni, amíg el nem érik a 40-45 C fokos hőmérsékletet. Ezt lehet gyorsítani, ha hideg vízbe állítjuk az edényeket.
Ha a zsírfázis és a lúgos keverék is elérte a megfelelő hőmérsékletet, ismét vegyük fel a védőszemüveget és a lúgos folyadékot lassan keverjük az olajokhoz. Nagyon vigyázzunk a botmixerrel, hogy ne fröcsköljön! Addig keverjük a masszát, amíg „írni” nem kezd. 
CSAK AMÍG ÍRNI KEZD, NEM PUDINGOSODÁSIG!!! 


"Ír" a szappan

Akkor „ír” a szappan, ha a masszába 
egy spatulával „belerajzolva” a felületén már megmarad a rajzolt vonal. Ezt a  fázist szalagfázisnak hívjuk.  Ez csak elsőre tűnik kicsit bonyolultnak, egy kis gyakorlattal próba nélkül is látni fogjuk, mikor éri el a massza ezt az állagot. A keverés hossza mindig az adott összetevőktől függ.


VI. ADALÉKOLÁS
Most jött el a pillanat, hogy a különböző adalékokat hozzáadjuk a szappanmasszánkhoz.
Most keverjük hozzá az illóolajokat, a színezéket, esetleg az agyagokat, liszteket, vagy amit még kiválasztottunk. Itt már fontos, hogy minél gyorsabban dolgozzunk, mert a szappanosodás már elindult, a masszánk elkezd lassan sűrűsödni, „kötni”. Néhány adalék fel is gyorsíthatja ezt a folyamatot. Ha olyan adalékot adunk a szappanhoz, amit nem szeretnénk pürésíteni, akkor azt spatulával keverjük hozzá. (Pl. mák, zabpehely stb.


VII. FORMÁBA ÖNTÉS
A nehezén már túl vagyunk. Öntsük formába a szappanmasszát. Miután a massza a formába került, melegre van szüksége (kivételt képeznek ez alól a cukrot tartalmazó szappanok, pl. a tejes, mézes stb.), hogy a kémiai reakciók kiteljesedhessenek, a zsírok teljesen elszappanosodjanak. Takarjuk be a szappant és hagyjuk a formában 24-48 órán keresztül.


VIII. FELVÁGÁS
Most már kivehetjük az elkészült szappant a formából, ha kell most szeletelhetjük. Ne várjunk a szeleteléssel, mert később már sokkal nehezebb lenne, mivel a szappan folyamatosan keményedik.


És kész!


IX. ÉRLELÉS
A kész (felszeletelt) szappant letakarva, száraz, hűvös helyen legalább 4-6 hétig érleljük. Ez alatt az idő alatt elpárolog belőle a felesleges víz, megszilárdul, a szappanosodási folyamat befejeződik. Legjobb, ha papírra állítjuk, de időnként mindenképpen forgassuk meg. Előfordul, hogy az érés folyamán ún. szappanpor alakul ki a szappan felületén,  de ez a minőséget nem rontja, csak esztétikailag lehet zavaró. A szappanport egyébként viszonylag egyszerűen el lehet távolítani. Részletek itt.


X. TAKARÍTÁS
A legkevésbé lélekemelő része a szappankészítésnek. Jó szolgálatot tesz ilyenkor az ecet, a mosószóda. Az is jó megoldás, ha az edényben hagyjuk megszilárdulni a szappant, így könnyebben tudjuk eltávolítani, esetleg a forgácsokat felhasználhatjuk tisztítószernek. (Például csodálatosan lehet vele kádat tisztítani!) Ha nincs türelmünk ehhez, akkor papírtörlővel távolítsuk el a massza nagyobb részét. Az eszközöket mindig tisztán tegyük el!



Mosószóda, a zsír legnagyobb ellensége.


2 megjegyzés:

  1. Kedves Ágota,
    hogyhogy a tejes szappant nem kell dunsztba tenni? Akkor hogyan kell eltenni pihenni?
    Köszi, Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata!
      Az elszappanosodási reakció hőt termel, és a szappanmassza túlmelegedhet, ilyenkor szivacsossá válhat vagy az is előfordulhat, hogy szétválik a zsír- és a vízbázis. Ez különösen igaz a cukrot/mézet/tejet (tejcukor) tartalmazó szappanokra. Ezért ezeket a szappanokat nem kell betakargatni. Ez a tömbformában öntött szappanokra vonatkozik.
      A kisebb formákba öntött szappanok nem melegszenek túl.
      Szép napot kívánok!
      Ágota

      Törlés