2015. április 28., kedd

AGYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA SZÍNEK SZERINT

Korábbi bejegyzésekben volt már szó az agyagok tulajdonságairól és felhasználási lehetőségeiről általánosságban itt, valamint az agyagok kristályforma szerinti csoportosításáról és tulajdonságairól itt.
A kozmetikában legtöbbször – főként az egyszerűség kedvéért – színek szerint csoportosítjuk az agyagokat. Hogy a kibányászás után az agyag olyan minőségű legyen, hogy azt kozmetikai célokra is fel lehessen használni, hosszas tisztítási és feldolgozási folyamaton kell átesnie. A tisztítás után nem mindig egyértelmű, hogy melyik agyagásvány milyen színű lesz, mivel az agyagok színét tulajdonképpen a kristályrácsba szennyeződésként beépült ionok adják.
Az agyagok színe tehát a bennük található ásványi anyagokról ad információt. A zöld színt például a redukáló vas ionoktól, a vörös és sárga színt az oxidatív vas iontól kapja az agyag.
Emellett persze még számos nyomelemet és egyéb ásványi anyagot is tartalmaznak az különböző agyagok.
Az agyagok kozmetikai hatása függ az agyag tulajdonságaitól. Az agyag tulajdonságait pedig a kristályforma és a rácsszerkezetben lévő ionok határozzák meg.


AZ AGYAGOK TULAJDONSÁGAI SZÍNEK SZERINT
 1. FEHÉR AGYAG
Más néven kaolin. Minden bőrtípusra alkalmazható, a legenyhébb agyag az összes agyag közül. Gyengéden hámlaszt és tisztít, ugyanakkor serkenti a vérkeringést. Nyugtató hatású és nem von ki vizet a bőrből, ezért száraz bőr ápolására is jó választás.
Enyhén fehérítő, akár fogkrémekbe is használható, nem sérti fel a fogzománcot. Babaápolási termékek remek összetevője. Sokoldalú összetevő sminkkészítmények számára. Biztosítja a jó tapadást, és felszívja a felesleges nedvességet és zsírt a bőrről.
Bőrtípus: minden bőrtípusra.

2. RÓZSASZÍN AGYAG
A rózsaszín agyag a fehér agyag és a vörös agyag keveréke. Bármilyen bőrtípusra használható, de leginkább a száraz, érzékeny és érett bőr szereti.A fehér agyagénál magasabb vasoxid tartalma miatt enyhén összehúzó hatású.Gyulladásgátló, regenerálja és gyógyítja a szöveteket, szépíti és puhítja a bőrt. Energetizáló, fiatalító, hidratáló.
Bőrtípus: érzékeny, száraz, dehidratált  és érett bőrre.

3. SÁRGA AGYAG
A sárga agyag leginkább normál vagy enyhén zsíros bőrre ajánlott. Zsírtalanít és méregtelenít.
Élénkítő hatású, segíti a bőr oxigén ellátását. Tisztító, hámlasztó és gyulladáscsökkentő hatása miatt ajánlják ekcémára, pikkelysömörre, és herpeszre is.
Bőrtípus: normál, vagy enyhén zsíros bőrre.

4. VÖRÖS AGYAG
Az agyagok közül a legmagasabb vastartalommal rendelkezik. Antiszeptikus hatású, pórusösszehúzó, méregtelenítő. Vitalizálja, élénkíti és feszesíti a bőrt. Normál, száraz bőrre ajánlott. Szilíciumban is rendkívül gazdag agyag, visszaadja a bőr temészetes üdeségét, fiatalító hatású.
Bőrtípus: normál, száraz, érzékeny és érett bőrre.

5. ZÖLD AGYAG
A zöld agyag méregtelenítő és tisztító hatása rendkívüli. Különleges rácsszerkezete van, amiben nagyon sok vizet és különböző ásványi anyagokat tud megkötni. Szívóereje a legnagyobb, így minden szennyeződést egyszerűen kiszippant a bőrből.  A zsíros, problémás bőr egyik legjobb mélytisztítója. Gyulladáscsökkentő és zárja a tág pórusokat, így segít megakadályozni az újabb mitesszerek és pattanások kialakulását.
Bőrtípus: zsíros, pattanásos, aknés bőrre.

6. KÉK AGYAG
A kék agyag a kaolin és ulramarin keveréke. Gazdag szilícium-dioxidban és egyéb ásványi sókban. Kevésbé nedvszívó, mint a zöld agyag, tisztítja, táplálja és revitalizálja az érzékeny bőrt. Antibakteriális és méregtelenítő hatású. Feszesítő hatása révén javítja az arc kontúrjait, csökkenti a ráncokat, rugalmasságot ad a bőrnek. Narancsbőr ellen is hatásos!.
Bőrtípus: normál és érett bőrre.

7. LILA AGYAG
Szintén kevert agyag, mangán-oxidot tartalmaz, ezért lúgos közegben nem színtartó. Szappanban a gyönyörű püspöklila színe koszos-barnává változik. (Sajnos!)
Tisztítja, táplálja, revitalizálja a bőrt. Javítja a vérkeringést és rugalmasít. Cellulitisz ellen is hatásos! Csökkenti a viszketést, ajánlják ekcémás tünetekre is.
Bőrtípus: normál és fáradt, érett bőrre, érzékeny bőrre.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése