2015. február 17., kedd

TIGRIS BALZSAM HÁZILAG

Magyarországon Vietnámi balzsam néven ismeretes inkább. Sokféle recept kering az interneten, de alapvetően egy évszázados hagyományok alapján, különféle gyógynövények illóolajának felhasználásával készített gyógyhatású kenőcs.
Miután nem olyan régen egy hatalmasat estem a hó alatt rejtőző jégnek köszönhetően és annyira meghúzódott a lábam, hogy napokig a csillagokat láttam és aludni sem tudtam, kénytelen voltam valamiféle enyhülést adó készítmény után nézni. Először az interneten kutakodtam és kevertem is egy argán olajas, borsmentás fájdalomcsillapító keveréket –ami egyébként használt is -, de aztán rátaláltam a valódi megoldásra. Szerelem volt első érintésre.

A TIGRIS BALZSAM EREDETE
Az eredeti kenőcsöt először az 1870-es években egy kínai gyógyító, Aw Chi Kin keverte ki Burmában a császár hátfájását enyhítendő. A titkos összetevőkből álló receptet aztán 1909-ben Aw Chu Kin halála után, két fia örökölte, akik családi vállalkozás keretében óriási sikerre vitték a kenőcsöt. A mai napig is világszerte árulják és használják, a legnépszerűbb és legismertebb fájdalomcsillapító készítmények egyike.
Kétféle formában használatos, a FEHÉR BALZSAMOT elsősorban megfázásra és fejfájásra, köhögés és viszkető rovarcsípés esetén lehet hatásosan alkalmazni a VÖRÖS BALZSAM pedig reumás panaszok, izom- és izületi fájdalmak, gyulladások, lumbágó, nyakmerevség, rándulások és ficamok esetén ad enyhülést.
A Tigris balzsam - nem kell megijedni -, nem tartalmaz tigris „alkatrészeket”. Nevét az egyik fiú neve után kapta, akit úgy hívtak Aw Boon Haw. Ez az jelenti szabad fordításban, hogy „nemes tigris”.

MIÉRT KÉSZÍTSÜNK OTTHON TIGRIS BALZSAMOT?
Tigris balzsamot tulajdonképpen bármelyik patikában vagy gyógynövényboltban vásárolhatunk elérhető áron. Amiért mégis az otthoni elkészítését javaslom, az az, hogy a kereskedelemben forgalmazott balzsamok alapja vazelin, ami ugye, kőolajalapú, így nem túlságosan egészséges, a hozzáadott  propilén glikolról (fagyálló) és a rendkívül irritatív Sodium Lauryl Sulphate-ról ne is beszéljünk.

HOZZÁVALÓK:
-          ½ csésze olíva olaj, esetleg kókuszolaj,
-          2 evőkanál reszelt méhviasz,
-          1,5 evőkanál mentol kristály,
-          30 csepp kámfor illóolaj,
-          20 csepp borsmenta illóolaj,
-          10 csepp cajeput illóolaj (elhagyható),
-          10 csepp fahéj illóolaj,
-          5 csepp szegfűszeg illóolaj.

ELKÉSZÍTÉS
  1. Az olajat a mentol kristályt és a méhviaszt gőz fölött olvasszuk össze.
  2. Ha kézmelegre hűlt a keverék, adjuk hozzá az illóolajakat.
  3. Töltsük üvegbe.

A vörös balzsamhoz készíthetünk az olíva olajból egy chili-macerátumot, vagy adjunk a kész balzsamhoz egy kevés finom porrá zúzott chilit.

ALKALMAZÁS:
Bevallom, hogy én a fehér balzsamot használom, szerintem ez is nagyon hatékony.
Naponta 1-3 alkalommal érdemes a fájó területet bekenni, arra nagyon vigyázzunk, hogy szembe, szájba ne kerüljön, mert csíp. Arcápolásra nem ajánlott.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése