2015. február 18., szerda

ILLÓOLAJOK ÉS BŐRTÍPUSOK

A bőr az a szervünk, amely közvetlenül érintkezik a külvilággal és leginkább ki van téve a külvilágból érkező károsító hatásoknak. Egyre többen szenvednek a különböző allergiáktól, irritációktól, krónikus bőrbetegségektől. Bőrünk állapota egyrészt tükrözi általános egészségi állapotunkat, másrészt bőrünk állapota kihat az egész szervezetünkre. Ezért fontos, hogy ápoljuk és folyamatosan karbantartsuk Ennek egyik módja, ha illóolajokat használunk. Az illóolajok hatóanyagai jelentős gyógyhatással rendelkeznek, amit évezredes tapasztalatok támasztanak alá. Az aromaterápiát egyre szélesebb körben alkalmazzák ma már a különböző kozmetikai és bőrápoló kezeléseknél készítményeknél is.

HOGYAN HATNAK AZ ILLÓOLAJOK?
Az illóolajok úgy hatnak, hogy beszívódnak a bőrbe, a bőrsejtekbe jutva befolyásolják annak állapotát, serkentik megújuló képességét, működését, regenerálják. A véráramba kerülve pedig eljutnak távolabbi szerveinkhez is, így egyidőben testünk különböző funkcióira képesek hatni. Az illóolajok stimulálják az idegrendszert, ezen belül is a vegetatív idegrendszert. Segítenek visszaállítani a természetes egyensúlyt egész szervezetünkben, képesek a testet, lelket, szellemet harmonizálni, ezáltal bőrünk állapota is jelentősen javulhat. 
Az illóolajokat a kozmetikában számos különböző módon alkalmazhatjuk, ilyenek a masszázs, inhalálás, borogatás, fürdő, különféle kozmetikai készítmények, krémek, szérumok, testápolók. 
Az emberi bőr dinamikusan változik akár életkortól akár évszakoktól, akár egészségi állapotunktól függően. Ahhoz, hogy a legoptimálisabb eredményt érjük el aromaterápiával, szükség van arra, hogy pontosan meghatározzuk aktuálisan a bőrtípusunkat.

BŐRTÍPUS MEGHATÁROZÁS EGYSZERŰEN
Legelőször vegyük alaposan szemügyre a bőrünket a tükörben.
-          A NORMÁL BŐR jellemzői:puha, telt arcbőr, pórusok láthatóak, de nem telítettek.
-          A SZÁRAZ BŐRÖN a pórusok szinte nem is látszanak, a bőr kissé durva tapintású, fénytelen, „szürke” megjelenésű.
-          A ZSÍROS BŐRRE a jól látható, telített pórusok jellemzőek, a bőr olajos tapintású, mitesszerek lehetnek az orron, állon.
-          A VEGYES BŐRTÍPUSNÁL az orcák puhábbak és szárazabbak, a homlok-orr-áll vonal zsírosabb.
-          A PROBLÉMÁS BŐRÖN jól látszanak a tág pórusok, az arcon sok a pattanás, mitesszer, gyakoriak a gyulladásos helyek. Jellemző lehet az ekcéma vagy pikkelysömör.
-          Az ÉRZÉKENY BŐRRE a hámló, vörös foltok a jellemzőek, alapvetően a száraz bőrre hasonlít leginkább, szintén megjelenhet az ekcéma esetleg viszketés.
-          Az ÉRETT BŐRÖN megjelennek a ráncok, a bőr megereszkedik.

Ha nem vagyunk elég biztosak magunkban, akkor az alábbi módszer lehet a segítségünkre.
Mossuk meg az arcunkat, lehetőleg házi készítésű szappannal, óvatosan törülgessük meg és várjunk 30 percet, majd borítsunk az arcunkra egy papírzsebkendőt. Lehetőleg egyrétegűt.
Néhány másodperc eltelte után nézzük meg. Ha bőrünk száraz vagy normál típusba tartozik, nem fogunk nyomot találni a zsebkendőn, ha vegyes típusú, akkor a homlok-orr-áll vonalában lesz foltos a kendő, ha pedig zsíros, akkor a kendő mindenütt átzsírosodik.

ILLÓOLAJAK BŐRTÍPUS SZERINT
Ha már meghatároztuk, hogy bőrünk melyik típusba tartozik, ki tudjuk választani a legmegfelelőbb illóolajat. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen bőrtípusra milyen olajat használunk, habár az is igaz, hogy sokszor az illat alapján ösztönösen jól választ az ember.
Az alábbi felsorolás segít kiválasztani a megfelelő olajakat.
- NORMÁL BŐRRE: geránium, levendula, narancsvirág, ylang-ylang, jázmin.
- SZÁRAZ BŐRRE: jázmin, ylang-ylang, cédrus, pálmarózsa, muskotályzsálya, vetiver, geránium, szantál, rózsa, kamilla, levendula.
- ZSÍROS BŐRRE: levendula, cédrus, tömjén, borsmenta, szantál, boróka, citrom, rozmaring, eukaliptusz, bergamott, citromfű, rózsa, teafa, zsálya, kakukkfű, ánizs, édesnarancs.
- VEGYES BŐRRE: rózsafa, ylang-ylang, muskotályzsálya, kamilla, szantál, geránium, levendula, pacsuli.
- PROBLÉMÁS BŐRRE: levendula, mandarin, bergamott, cédrus, boróka, citrom, citromfű, teafa, geránium, tömjén, grapefruit.
- ÉRZÉKENY BŐRRE: kamilla, rózsa, geránium, jázmin, narancsvirág, mandarin, tömjén, pálmarózsa.
- ÉRETT BŐRRE: citromfű, grapefruit, jázmin, levendula, mirha, rózsa, szantál, fenyő, pacsuli, geránium, lime, narancsvirág.

ILLÓOLAJ KOMBINÁCIÓK BŐRTÍPUS SZERINT
Az illóolaljokra (is) jellemző, hogy keverékben adott esetben jobban hatnak, mintha külön-külön alkalmaznánk őket. Ezt nevezzük szinergikus hatásnak. Végül álljon itt néhány illóolaj keverék, ugyancsak bőrtípusok szerinti csoportosításban. Ezeket a keverékeket akár krémekben, akár más testápoló készítményekben, fürdőkészítményekben, masszázsolajokban, párologtatóban is használhatjuk.
-          NORMÁL BŐRRE: 10 rész levendula, 6 rész geránium, 4 rész ylang-ylang.
-          SZÁRAZ BŐRRE: 8 rész szantál, 6 rész geránium, 6 rész  rózsa.
-          ZSÍROS BŐRRE: 8 rész szantál, 6 rész citrom, 6 rész levendula.
-          VEGYES BŐRRE: 10 rész rózsafa, 8 rész szantál, 2 rész pacsuli.
-          PROBLÉMÁS BŐRRE: 10 rész citrom, 10 rész teafa, 5 rész levendula.
-          ÉRZÉKENY BŐRRE: 6 rész kamilla, 4 rész rózsa, 2 rész narancsvirág.
      -          ÉRETT BŐRRE: 8 rész narancsvirág, 6 rész tömjén, 6 rész geránium. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése