2015. január 6., kedd

AZ AGYAGOKRÓL ÁLTALÁBAN


MIT NEVEZÜNK AGYAGNAK?
Az agyagásványok a magmás kőzetek (a magma a földfelszín alatti olvadt kőzet, a magmás kőzet a magma megszilárdulása során keletkezett kőzet) megszilárdult földpátjainak (legfontosabb kőzetalkotó ásványcsoport) bomlása során alakulnak ki.  Az egyik leggyakoribb kőzetféleségek, melyek mállási helyükön, vagy a víz által elszállítva üledék formájában alakulnak ki. Az agyagokhoz azokat az üledékes kőzetféleségeket sorolják, melyeknek a szemcsenagysága nem haladja meg a 0,02 mm-t. A szemcseméretet azért szabták meg 0,02 mm-ben, mert az így kialakult hézagok bakteriálisan már nem járhatók át.

ÖSSZETÉTEL:
Az agyagok összetételükben gazdagok vasban, kálciumban, magnéziumban, sziliciumban, nátriumban, káliumban, rézben, cinkben, kobaltban stb. A finomszemcsés összetevőkön kívül az agyagásványok tartalmazhatnak még kvarcszemcséket, szerves maradványokat, meszes, kovasavas kötőanyagokat. A különböző agyagfajták tulajdonságait a bennük található ásványi anyagok és nyomelemek aránya határozza meg. A legfontosabb – a kozmetikában is használatos – agyagféleségek az illit, a kaolin, a montmorrilonit és a bentonit.

FELDOLGOZÁS:
A kibányászott agyag egy hosszas tisztítási és feldolgozási folyamaton esik keresztül, mire biztonságosan használható kozmetikai alapanyaggá válik.

AZ AGYAGOK SZERKEZETE ÉS SZÍNE:
Hogy az agyag milyen színű, azt a benne lévő ásványi oxidok határozzák meg. Pl. a vörösagyag a nagyobb mennyiségű vasoxidtól kapja vörösesbarna színét.
Az agyagokat többféle szempont alapján lehet csoportosítani, a kozmetikában legtöbbször az agyagokat a színük alapján különböztetik meg, zöld agyag, rózsaszín agyag, vörös agyag, sárga agyag stb. Ez azonban nem ad pontos információt az agyag tulajdonságairól, mert az agyagok főbb ásványtani jellemzőit kristályos szerkezetük adja. Így van az, hogy pl. a zöld agyagok között van illite, van montmorrilonit és van bentonit kristályszerkezetű is. Ha pontosan tudni szeretnénk milyen agyagot használunk, akkor arról az agyag INCI neve ad felvilágosítást.
A legoptimálisabb pedig, ha ismerjük az agyag származási helyét is.

AZ AGYAGOK KOZMETIKAI ÉS GYÓGYÁSZATI HATÁSA:
Az agyagot évezredek óta használják kozmetikai és gyógyászati célokra is. Nagyon sok hagyományos kezelés fontos alapanyaga.
Az agyagnak megvan az a csodálatos tulajdonsága, hogy a bőrön keresztül képes kiszívni és magába zárni a méreganyagokat és a helyükbe az egészséghez szükséges ásványi anyagokat, élteteő elemeket juttatni.

AZ AGYAGOK HATÁSA:
-          hámlaszt,
-          tisztít,
-          méregtelenít, elnyeli a toxinokat, baktériumokat, vírusokat,
-          javítja a vérkeringést,
-          felszívja a felesleges olajat, izzadságot,
-          fiatalítja a bőrt,
-          kisimítja a ráncokat,
-          bőrtápláló, energetizáló,
-          egészséges ragyogást ad a bőrnek,
-          antiszeptikus hatású,
-          sebösszehúzó,
-          faggyúszabályzó.

FELHASZNÁLÁS:
-          különféle arc- és testporok,
-          dezodorok,
-          pakolások,
-          hámlasztó készítmények,
-          szappanok,
-          krémek,
-          fürdőbombák,
-          fürdősók,
-          méregtelenítő készítmények,
-          narancsbőr elleni készítmények,
      -          ásványi sminkek.

TIPPEK, TRÜKKÖK:
Esemény előtt, ha nincsen sok időnk, csodákat művel az arcbőrrel, ha néhány csepp olajat összekeverünk sóval és azzal jól ledörzsöljük az arcbőrünket. Utána lemossuk az olajat szappannal (csak házi!!!) és egy kevés vízzel elkevert agyagból pakolást teszünk fel 10-15 perc alatt megszárad, akkor langyos vízzel mossuk le. És már kész is a ragyogó, sima bőr!!!



Agyagbánya


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése