2015. január 7., szerda

AGYAGFÉLÉK ÉS FELHASZNÁLÁSUK

Az agyag az a csodálatos, ősidők óta használt anyag, ami segíti a test, az arc, a haj és tulajdonképpen az egész szervezet megtisztítását és revitalizálását egészségünk és természetes szépségünk megőrzésében. Egészségügyi használatára vonatkozóan az első adat 5000 évvel ezelőttről származik, a Nippuri naptárban ajánlják sebek kezelésére. A K.e. 1500-ban keletkezett egyiptomi Ebers-papirusz is beszámol az agyag jótékony hatásáról, számos betegség kezelésénél javasolja alkalmazását. Lehet, hogy ez így elsőre túlzásnak hangzik, de biztos vagyok benne, hogyha valaki végigolvassa ezt a bejegyzést, meggyőződhet arról, hogy valóban nem nagyítom fel a dolgokat.

ADSZORPCIÓ – ABSZORPCIÓ
Csak egy betű különbség, de a két különböző folyamat magyarázatot ad az agyagok felhasználásának rendkívüli hatékonyságára.
ADszorpciós folyamatnak nevezzük, amikor  egy töltött részecske egy másik anyag felületére tapad. Az agyagok negatív töltéssel rendelkeznek, a toxinok, fémek, baktériumok, különféle paraziták pozitív töltést hordoznak. Így a pozitív töltésű (szennyező) anyagok ionos kötéssel a negatív töltésű agyag felületéhez ragadnak.. Az agyagok nagyon kis szemcseméretéből adódóan óriási felületen képesek megkötni a káros anyagokat. Gyakorlatilag az agyag úgy működik, mint egy mágnes, Magához vonzza a szennyeződést, aztán nem is engedi el, ami így szerencsés esetben a lemosott agyaggal együtt a lefolyóban végzi.
Az ABszorpció szó jelentése valamit felszívni, elnyelni. Az agyagok réteges elrendezésúek, és az adszorpciós folyamat lezajlása után képesek a magukhoz kötött anyagokat óriási mennyiségben magukba szívni, akár egy szivacs. Ezt a jelenséget mindenki kipróbálhatja, csak adjon vizet a száraz agyaghoz. Néhány agyagfajta elképesztő mennyiségű nedvességet képes felszívni, ezzel együtt persze a zsírokat, mérgező toxinokat, és egyéb szennyező anyagokat is.

AGYAGFÉLESÉGEK TULAJDONSÁGAI
Az agyagok használata függ attól, hogy a különböző agyagok milyen fizikai és kémiai tulajdonságokkal bírnak. Mindegyik egy kicsit más. Zsírfelszívásra, méregtelenítésre mindegyik alkalmas, de az egyik dörzsanyagnak jobb, a másik jobban stabilizálja az emulziókat. Nézzük meg, ha KRISTÁLYFORMA SZERINT osztályozzuk őket, akkor milyen tulajdonságaik vannak.
MONTMORILLONITE
Színe lehet: szürkés, zöld, fehér, sárga, kék, vörös, rózsaszín..
Magas fokú ioncserére képes, remekül képes megkötni a nehézfémeket. Magas szilicíum tartalma feszesíti, rugalmassá teszi a bőrt. Mélyen tisztít, rendkívűj jó hatású a pattanásos, zsíros bőrre. Gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású. Jó sűrítőanyag, emulzió stabilizátor és viszkozitásnövelő. Használata után mindenképpen ajánlott a bőrfelület hidratálása.
Elsősorban zsíros és vegyes bőrre.
ILLITE
Színe lehet: vörös, barna, sárga, zöld.
Ugyancsak magas  szilícium tartalma üdévé varázsolja a bőrt. Méregtelenítő hatása nagyobb, mint a kaoliné. Kiváló összetevője samponknak és hajpakolásoknak. Az illitek általában nem duzzadnak meg annyira, így a szappankészítőknek ideális választás. Jól használható dörzsanyagként akár hámlasztó készítményekbe, akár fogtisztító készítményekbe. Csomosodásgátló és sűrítő.
Elsősorban normál bőrre.
KAOLIN
Színe lehet: rózsaszín, vörös, sárga, barna, fehér, bézs.
A kaolinagyagok a „legszelídebb”, legtisztább agyagok, jellemzően a legkisebb adszorpciós és abszorpciós képességgel. A legkevésbé szárító tulajdonságúak, jól keverhetőek más típusú agyagokkal is. Nyugtató, regeneráló hatásúak, kíméletesen tisztítanak, javítják a bőr szerkezetét. Dörzsanyagként, csomósodásgátlóként, sűrítőanyagként, fehérítőszerként jól alkalmazhatóak.
Minden bőrtípusra, érzékeny bőrűeknek is.
BENTONIT
Tulajdonságai alapján a legkiválóbb agyagfajtának tartják. Ez az egyetlen agyag, amit belső fogyasztásra is javasolnak. Rendkívűli méregtelenítő hatását erős nedvszívó képességének köszönheti. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a bentonit segíti a bakteriális fertőzések gyógyulását. Nagyszerű alapanyaga a samponoknak. Magas ásványianyag tartalma revitalizálja a szervezetet. Remek sűrítőanyag, viszkozitásnövelő és emulzió stabilizátor.
Elsősorban zsíros és vegyes bőrre. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése