2014. november 7., péntek

BIZTONSÁGI SZABÁLYOK A LÚGGAL VALÓ BÁNÁSHOZ

A lúg egy veszélyes anyag!!!
ÓVATOSAN és ELŐVIGYÁZATOSAN bánjunk vele! Azonban ha kellően odafigyelünk és szigorúan betartjuk a biztonsági előírásokat, megfelelő védőfelszerelésben dolgozunk akkor nincs okunk az aggodalomra.

A LÚG ÉLETTANI HATÁSA A BŐRRE
A nátrium-hidroxid egy nátrium- és egy oxigénatomból álló alkáli vegyület kémiailag nagyon instabil, ezért nagyon könnyen lép veszélyes kémiai reakcióba a különféle anyagokkal, többek között az emberi bőrrel is. Erősen maró hatású.
A lúg hatására a bőr szövete meglágyul, a sejtfehérje pedig elfolyósodik, a tömény lúg tulajdonképpen szappant képez a sejtek membránjaival, azaz lényegében leoldja a külső hártyát. A bőr síkossá válik és kipirosodik.
Ha szilárd állapotban kerül a bőrre a nátrium-hidroxid, rövid időn belül csípő, viszkető érzést okoz, ha nem mossuk le azonnal, ez az érzés egy idő után égetővé válik.
Ha oldott állapotban érintkezik a bőrrel, akkor nagyon rövid időn belül éget, szabályos égési sérülést okoz.

BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK
  1. A lúgot tökéletesen záródó edényben, szilárd állapotában tartsuk, GONDOSAN ELZÁRVA, hogy ne kerülhessen gyermek kezébe, és a háziállatok se férjenek hozzá.
  2. Mivel erősen maró hatású anyag, és a bőrrel, nyálkahártyával érintkezve roncsoló hatású, MINDIG VÉDŐFELSZERELÉSBEN dolgozzunk. Használjunk VÉDŐSZEMÜVEGET, GUMIKESZTYŰT, SZÁJMASZKOT!!! Viseljünk hosszú nadrágot, hosszú ujjú felső ruházatot és zárt cipőt.
  3. A kesztyű viselése ajánlott akkoe is, ha friss szappannal dolgozunk, ugyanis ilyenkor az elszappanosodási folyamat még nem fejeződött be, és a még meg nem érett szappan irritációt okozhat.
  4. A lúgot vagy egyszer használatos, eldobható műanyag edényben oldjuk fel, vagy pedig erre a célra rendszeresített műanyag lúgoldó palackban. A lúgoldó edényt sohase használjuk másra!
  5. Mindig a LÚGOT ÖNTJÜK A FOLYADÉKBA, és sohasem fordítva!!! Ha a lúgra öntjük a folyadékot, nagyon heves kémiai reakció jön létre, ami a lúgos folyadék fröcskölésével járhat. A lúgot kisebb adagokban keverjük a folyadékhoz, mindig nagyon alaposan elkeverve.
  6. Amikor a lúg a folyadékkal találkozik, nagy mennyiségű hő szabadul fel, az oldat akár 80 fokosra is eflmelegedhet. Bizonyos cukor tartalmú folyadékok (pl.tej) még megemelik a kémiai reakció hőmérsékletét. Elővigyázatosságból dolgozzunk a mosogatóban, a lúgoldó edény legyen mindenképpen hőálló. (A lúgoldó edényt lehet hideg vízbe vagy jégkása közé állítva hűteni.)
  7. Lúgoldásra SOHA NE HASZNÁLJUNK ALUMÍNIUMBÓL VAGY ÓNBÓL (sárgaréz, bádog) készült edényt, mert ezek az anyagok a lúggal reagálva oldódnak.
  8. A tömény oldat gőzét soha NE LÉLEGEZZÜK BE!

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS LÚGMARÁS ESETÉN
-          A szennyezett felületet azonnal MOSSUK LE BŐSÉGES HIDEG VÍZZEL!
-          A szennyezett ruhadarabot vegyük le és mossuk ki!
-          Szembekerülés esetén a szemet azonnal legalább 15 percig öblítsük folyóvízzel,        esetleg öblítsük ki 2%-os bórsav oldattal, majd haladéktalanul forduljunk                    szakorvoshoz! NE  VISELJÜNK KONTAKTLENCSÉT!
-          A bőrt áttörülhetjük gyenge ECETES VÍZZEL.

Még egyszer hangsúlyozom, hogy nagyon óvatosan kell bánni a lúggal, mert tényleg  veszélyes anyag, de odafigyelve,  vigyázva magunkra és a környezetünkre nem kell félni tőle.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése