2014. május 21., szerda

MULTIFUNKCI RICINUS

(INCI: RICINUS COMMUNIS SEED OIL)

A ricinusolaj már a Bibliában és  a Koránban is meg van említve, de ennél sokkal korábban is használták, például  a sumérok vagy az indiaiak. Angolszász területeken kasztorolajnak is hívják, népies elnevezése jónásfa, sárfű, krisztustenyere, vakondfa. (Azt tartják, hogy elűzi a vakondot.)

Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában csodafának hívják a növényt, a forró éghajlaton akár 10 m magas fa méretűvé is megnő, míg a mérsékelt égövön bokor formájában találkozhatunk vele. Szára zöld vagy piros, virágai mélyvörös színűek. A növény jellgzetesen foltos magja erősen mérgező ricint tartalmaz. Már két szem mag megevése is halált okozhat, de rettenetes íze miatt sem ember sem állat nem fogyasztja el. A rendkívül sűrű, szinte szagtalan, sárgás olajat a magból sajtolják, majd az így kinyert olajat felfőzik (denaturálják), így távolítják el belőle a mérgező anyagokat. (Otthon azért ne próbáljuk ki!!!)

A ricinusolajról valószínűleg a legtöbb embernek a hajápoló hatás jut az eszébe, de emellett számtalan jótékony hatása ismert. A ricinusolaj 80-90%-ban tartalmaz ricinoleic savat, amely oldódik alkoholban. Ez a fő hatóanyaga. Kicsi molekulatömege, megengedi, hogy áthatoljon a bőrön, ragacsos, zsíros érzetet hagyva. Ezen kívül a ricinusolaj gyulladásgátló, gömbaölő, kondicionáló hatású.

Orvosi szempontból:
-          hatásos szembetegségeknél,
-          égési és vágási sérüléseknél,
-          aranyér kezelésére,
-          enyhíti az izületi fájdalmakat,
-          stimulálja a májat,
-          hashajtó.

Haj és körömápolás:
-          segíti a haj növekedést,
-          sűrűbb lesz tőle a haj,
-          kevésbé töredezik a haj,
-          puhább tapintású lesz tőle a haj,
-          ápolja a fejbőrt, csökkenti ill. elmulasztja a korpát (mivel a korpát egy 
   gomba okozza, lásd.  gombaölő hatás!!!)
-          megelőzi a hajhullást,
-          dúsabb, erősebb szempilla és szemöldök,
-          erősíti a körmöt,
-          szép fényes és egészséges lesz tőle a köröm.

Bőrápolás:
-          mindennnapos bedörzsölés esetén megszűnteti a bőrkeményedéseket,
-          gombás fertőzések esetén hatásos,
-          hidratál,
-          táplálja és puhítja a bőrt,
-          jó szemölcsre, tyúkszemre, ekcémára, bőrfekélyre,
-          a napégést enyhíti,
-          öregkori foltokra, pigmentfoltokra,
-          irritált, érzékeny bőrre,
-          ránccsökkentő.

Kozmetikai szerekben:
-          szappanokban, elsősorban szuperfettelésre,
-          arcápoló készítményekbe, főként éjszakai krémekbe,
-          sminkkészítményekbe,
-          arclemosókba,
-          ajakbalzsamokba, rúzsokba,
-          erősítő és regeneráló samponokba,
-          bázisolajként hajápoló, növekedést serkentő készítményekbe,
-          szemránc elleni készítményekbe.

Szinergiában jól működik a búzavirágvízzel, jojoba- és kókuszolajjal, Teafa-, pálmarózsa-, rozmaring, babér, zöldcitrom, cédrus, geránium, ylang-ylang illóolajjal.

Olvastam még egy nagyon érdekes dolgot, még nem próbáltam ki, de biztosan ki fogom. Elalvás előtt a szemhéjra kenünk egy kevés ricinusolajat. Állítólag nagyban javítja az alvás minőségét.

Tartósság:
a ricinusolaj az egyik legstabilabb olaj. Bizonyos tulajdonságai teljesen egyediek, más olajoknál nem ismertek. Nagyon magas a viszkozitása, különös a gravitációja, ettől stabilabb, mint más olajok. Nem romlik meg, mint a többi. Gyakorlatilag évekig eláll anélkül, hogy megavasodna.  Az avasság azonnal érezhető, drámaian megváltozik a szaga.

TIPPEK, TRÜKKÖK:
A szappankészítésnél, mint már említettem, elsősorban túlzsírozásra használjuk. Nagy mennyiségekkel vigyázzunk, mert nagyon megpuhítja a szappant. Szuperfettelésnél ajánlatos mennyiség: 5-10 %.
A többi olajjal együtt alkalmazva az ápoló tulajdonságokon kívűl növeli a szappan habzását is. Krémes, gazdag, fehér habot ad.

Bármilyen kozmetikai készítménynél, amibe színezőanyagot teszünk, a színezőanyag a ricinusban kiválóan diszpergálható vagyis elkeverhető, és így a szappanmasszához keverve elkerülhetjük a színezék csomósodását. A maradék sokáig eltartható.


Kapcsolódó tartalmak:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése