2014. május 29., csütörtök

AZ ILLÓOLAJOKRÓL

Az aromaterápia az ember által ismert egyik legősibb gyógyító művészet. Az emberiség         évezredek óta használja a növények illatos kivonatait gyógyító és ápoló célból.
Az aromaterápiában alkalmazott illóolajok tulajdonképpen vegyi koktélok, különböző molekulák : észterek, terpének, alkoholok, fenolok, aldehidek, ketonok, éterek és még milliónyi vegyi anyag elegyei. Ezek az összetevők különböző tulajdonságokkal bírnak. Némelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, mások gombaölők, vírusölők, nyálkaoldók vagy baktériumölők. Más-más mértékben, de mindegyik illóolaj fertőzésgátló és illatosító.

Az illóolajokat természetes tulajdonságaiknál fogva három csoportba oszthatjuk.
  1. Az első csoportba tartoznak a legerősebb illatú olajok. Ezek a FEJILLATOK, ezek illanak el a leghamarabb. Hatásuk frissítő, felemelő. Gyorsan hatnak a testre és az elmére is. Keverékeknél a fejillat adja meg az első benyomást. Pl. eukaliptusz, citrus, zsálya, kakukkfű, bazsalikom.
  2. A második csoportba a SZÍVILLATOK tartoznak, közepesen erős illattal. Hatásuk serkentő, és kiegyensúlyozó. Közepes ütemben hatnak a testi funkciókra pl. az emésztésre. A keverékeket testessé teszik. Pl. levendula, muskotályzsálya, rozmaring.
  3. Az olajok harmadik csoportját pedig az ALAPILLATOk alkotják. Lassan párolognak, leginkább gyógyhatásuk miatt alkalmazzák őket. A leglassabban hatnak a testre és az elmére, nyugtató hatásúak. A keverékeket fixálják és tartóssá teszik. Pl. szantál, ylang-ylang, jázmin.

A helyesen használt illóolajoknak nincsenek mellékhatásaik, sőt ellazítják az idegrendszert, serkentik a vérkeringést, elűzik a levertséget, csökkentik a gyulladásokat és enyhítik a fájdalmakat. Az elme és a test között egyensúlyi állapotot hoznak létre. Az illóolajok illatát az orr hátsó részében elhelyezkedő szaglóidegek érzékelik és juttatják el az agyba, ahol kifejti hatását, serkent vagy nyugtat, jó közérzetet biztosít, egyensúlyba hozza az egész személyiséget. A szaglóreceptorok és az  agy közti közvetlen kapcsolat azt is megmagyarázza, hogy hogy a szagok miért tudnak érzelmi reakciókat kiváltani és múltbéli emlékeket felidézni. ( A szagokhoz társított emlékek tovább megmaradnak, mint a képi emlékek.)

Az olajok a bőr felszínén is áthatolnak, a bőrre kifejtett jó hatásuk is erőteljes. Megfiatalítják és élettel telítik a bőrt, bármely korosztályhoz is tartozzék az. A pattanásos, ekcémás, égett vagy sebes bőrt ápolják, gyógyítják.

Az illóolajokat FELHASZNÁLHATJUK:
      -          párologtatáshoz,
-          masszázsolajokhoz,
-          arcolajokhoz,
-          bőr- és testápoló termékekbe,
-          parfüm készítéséhez,
-          gőzöléshez,
-          főzésnél, sütésnél,
-          testi tünetek kezelésére,
-          lelki bánatok, sérülések kezelésére,
-          stresszoldásra,
-          mentális problémák esetén.

Testi és lelki problémák kezelésénél kérjük gyakorlott aromaterapeuta segítségét, semmiképpen ne otthon próbálkozzunk!!!

Terápiás kezelésre csakis a 100 % tisztaságú olajok alkalmasak. A szintetikus illat halott dolog, és nincsen semmiféle gyógyhatása, sőt tartalmazhat olyan anyagokat, melyek előre nem megjósolható módokon hathatnak. A szintetikus anyagok mérgezhetik az immunrendszert, az illatok pedig híján vannak azoknak az éltető energiáknak, melyek a tiszta olajok gyógyító hatását adják.


Kapcsolódó tartalmak:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése