2014. április 22., kedd

HEREFÁN NŐ AZ ALIGÁTORKÖRTE

(INCI: PERSEA GRATISSIMA OIL )

Nem így terveztem!!!
Az elmúlt közel másfél hónapban azonban összecsaptak a fejem felett a hullámok. A mindennapi hajnali kelések, késői fekvések ellenére sem sikerült még a megígért blogbejegyzés végleges formába öntése. De dolgozom rajta, előbb utóbb felkerül.

Addig is egy kis összefoglaló az avokádó olajról.

Az avokádó olaja kezdetektől fogva izgatott. Sokáig csak a gyümölccsel találkoztam. Amikor elkezdtem kozmetikumok készítésével foglalkozni, akkor ismerkedtem meg ezzel a csodálatosan haragoszöld, sokoldalúan felhasználható olajjal.

Az avokádó olaj  vitaminokban, nyomelemekben és ásványokban gazdag - a feldolgozás mikéntjétől és a gyümölcs fajtájától (hozzávetőleg 400 különböző fajta létezik) sárgástól a mély sötétzöldig terjedő színű, aromás, közepes sűrűségű, de jól felszívódó, jellegzetesen karakteres, domináns  illatú bázisolaj.

Az avokádó ősi haszonnövény, őshazája Mexikó, már Kre. 5000-ben is használták a dél-amerikai indiánok, neve is az azték anuacatl szóból származik, ami herefát jelent, utal a gyümölcs alakjára, valamint, hogy azok párosával csüngenek a fa ágain. Afrodiziákumként is számon tartott gyümölcs.
Az avokádót aligátorkörtének is nevezik, alakja és friss, harsogó zöld színe miatt.
A  XVIII. század óta más trópusi, szubtrópusi és mediterrán területeken is termesztik. Fő termőhelyei Kalifornia, Florida, a karibi-tengeri szigetek, Brazília, Indonézia, Új-Zéland, Izrael,  és Dél-Afrika. 
Az avokádófa 10-20 méteresre is megnő, a babérfélék családjába tartozik.
Más növényi olajokkal ellentétben az avokádó olajat a tenyérnyi, körte alakú gyümölcs -akár 25% zsírt is tartalmazó- húsából préselik.

ÖSSZETÉTELE:
Hozzávetőleg 85%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat.

-          olajsav 47-70 %
-          linoleinsav 9-15 5
-          palmitinsav 15-23 %
-          palmitoleinsav 5-13 %
-          fitoszterolok,
-          A, D, E vitaminok,
-          Alfa” tokoferol (8-15 %/100 g)
-          Lecitin
-          Karotinoidok,
-          Szkvalén.

TULAJDONSÁGAI:
-          védő, nyugtató hatás,
-          puhító, lágyító hatás,
-          késlelteti a bőr öregedését, ránctalanító hatású,
-          antioxidáns, véd a szabadgyökök ellen,
-          enyhén sebösszehúzó hatású,
-          hidratáló,
-          enyhíti a gyulladásos reakciókat, és a viszketést,
-          szabályozza a sejtek áteresztőképességét,
-          segíti a bőr rugalmasságát,
-          segíti a barnulást,
-          haj- és fejbőr regeneráló hatású.

ÁLTALÁNOS FELHASZNÁLÁS:
-          száraz, hámló bőrre,
-          vízhiányos bőrre,
-          érett bőrre,
-          ekcémás bőrre,
-          pikkelysömörre,
-          neurodermatitiszre,
-          repedezett, sérült bőrre,
-          hajápolásra,
-          érzékeny, gyulladásos bőrre,
-          hegek kezelésére,
-          striák, terhességi csíkok kezelésére.

FELHASZNÁLÁS SZAPPANBA:
Luxus bázisolajként is használható, de leginkább ideális választás a szuperfettelésre, mivel egy viszonylag drágább olajról van szó. Krémes habot ad.
Az avokádó és az olívaolaj vagy csipkebogyó olaj együttes használata egy nagyon finom, gyengéd szappant eredményez, ami ideális az érzékeny bőr ápolására, és különösen jól alkalmazható a babáknál.
A sötétzöld tónusú olajak enyhe zöld színt adnak a szappannak.

ADAGOLÁS:
Bázisolajként: 4-35 %
Exta zsírozásnál: 1-6 %

FIZIKAI/KÉMIAI JELLEMZŐK:
Fajsúlya: 0,914
Jódszáma: 65-95.
Elszappanosítási index: 170-197
El nem szappanosodó frakció: 6-7 % (finomítatlan olaj)

TÁROLÁSA:
Oxidációra ellenálló, szobahőmérsékleten, 25 celsius fok alatt, nedvességtől és fénytől védve. Hűtőszekrényben is tartható.

Eltarthatóság: 12 hónap.

SZINERGIÁK:
- csipkebogyó olaj,
- olíva olaj,
- búzacsíra olaj,
- homoktövis olaj,
- körömvirág olaj,
- ricinus olaj,
- kókusz olaj.



Kapcsolódó tartalmak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése