2016. március 9., szerda

CSILLOGÓ ÖRVÉNYEK – SZAPPANOK DÍSZÍTÉSE MICA PORRAL 1.RÉSZ OLAJOS TECHNIKA


A technika rendkívül egyszerű, csupán két összetevőre lesz szükségünk. A végeredmény nagyon dekoratív, és megmarad a csillogás! A lehetőségek tárháza végtelen, nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat.
A mai 1. részben az „olajos” technikát mutatom be.

SZÜKSÉGES ANYAGOK
- 1 evőkanál „könnyű” olaj, ez lehet napraforgó, rizskorpa, mandula.
A lényeg, hogy könnyen beszívódó olaj legyen és lehetőleg minél világosabb, hogy ne befolyásolja a színt. Ezért nem javasolt pl. az olíva olaj, mert az eleve ad egy zöldes árnyalatot, vagy a ricinus olaj, amely egy sűrű és nehezen beszívódó olaj.
- 1 kávéskanál mica por.
Fontos, hogy az olajos színezékünk ne legyen sem túl pépes, sem túl folyékony. Ha intenzívebb színeket szeretnénk, akkor adjunk az olajhoz még egy kevés mica port.

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK
A mintázáshoz használhatunk egyszerűen csak egy kiskanalat, de nagy segítségünkre lehet bonyolultabb és részletesebb minták készítésénél egy cseppentős pipetta, vagy egy csőrös műanyag tartály. Amennyiben a szappanmassza tetejére felvitt színes, olajos masszát még tovább kívánjuk mintázni, segítségünkre lehet egy fapálca vagy üvegbot.

ELJÁRÁS
1.   Az olajat és a mica port alaposan keverjük össze. Ilyenkor jól jöhet egy minimixer, amivel teljesen csomómentesre tudjuk keverni a festékes masszát.
2.   A színes, olajos masszát kanállal vagy pipettával vigyük fel a kívánt formában a formába öntött szappanmassza tetejére.
3.   Amennyiben pl. örvénylő mintákat szeretnénk létrehozni, használjuk a fapálcánkat vagy az üvegbotunkat, és rajzoljuk meg a kívánt díszítést.

Az érlelés folyamán az olaj felszívódik, és csak a csillámló minta marad meg a szappan tetején.

TIPPEK, TRÜKKÖK
Ha félünk attól, hogy a kész szappan tetején szappanpor/szappanhamu alakulhat ki, akkor egy szórófejes flakonból kevés alkohollal spricceljük át a szappan tetejét.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése