2015. május 5., kedd

TUSSAH SELYEM – VAD SELYEM SZAPPANBA

INCI: TUSSAH SILK

A selyem évezredek óta az egyik legnemesebb, legtartósabb természetes alapanyagunk.
Mivel egy élő anyagról van szó, a selyem jól harmonizál az emberi szervezettel, az
emberi bőrrel. Konfuciusztól tudjuk, hogy állítólag Hszi Ling Si kínai császárné volt, aki egy csésze forró teába beleejtett egy selyemgubót, ami a hőtől meglágyult és hosszú, nagyon finom fonalat eresztett. Itt kezdődött el a selyem világraszóló diadalútja.
Felhasználása rendkívül sokrétű, a ruházkodáson kívül (még a szintetikus anyagok megjelenése előtt) elektromos szigetelőként, a malomiparban szitaszövetként, a II. világháborúban ejtőernyő, sőt golyóálló mellények alapanyagaként is meghatározó volt. Manapság a gyógyászati felhasználása is egyre inkább elterjed, bőrpótlásra fejlesztettek már ki selymet Kínában, és ígéretes kísérletek folynak, hogy selyemszállal regeneráljanak sérült idegeket.

MI IS AZ A SELYEM?
A selyemszál fő alkotóelemei a selyemproteinek vagyis selyemfehérjék. Nevezetesen a központi anyagnak számító FIBROIN, ami egy oldhatatlan fehérje, és az azt körülvevő ragadós állagú SZERICIN. Anélkül, hogy a részletekbe belemennék, ezek az alkotórészek adják a selyem merevségét és szakítószilárdságát. A selyem merevsége és a nyújthatósága együttes megléte adja felhasználásának sokrétűségét.
A selyemszál az eperfa levelével táplálkozó, begubózó selyemhernyó váladékából keletkezik. A hernyó ebből a mirigyváladékból gubót von maga köré és bábbá változik.
Hozzávetőleg két hét múlva ebből a bábból alakul át pillangóvá, meglazítva a gubófalat, bújik ki a keletkezett lyukon.
Amikor a gubó ép, a selyemszálakat le lehet fejteni, akár több száz méteres szál is nyerhető így. Sajnos azonban ehhez a hernyót el kell pusztítani, ezért ez nem túl humánus megoldás.

TUSSAH SELYEM – VADSELYEM
Kínában, Indiában és Japánban a vadon élő tölgy-pávaszem vagy más néven japán selyemlepke gubóját is felhasználják a selyemkészítéshez. A vadselymet csak akkor gyűjtik, amikor a hernyó már lepkeként kibújt, így ez egy kíméletes eljárás, nem kell a hernyót elpusztítani. Az ebből készült selyemszál nagyon tartós és rugalmas, és kicsit kevésbé puha, mint a tenyésztett hernyóselyem. Mivel a gubót a lepke szétszakítja, olyan hosszú szálakat sem lehet legombolyítani belőle. A vadselymek közül a legnagyobb jelentősége a tussah selyemnek van, nevét Kína egyik tartományáról kapta, ahol a legnagyobb mennyiségben található.

A SELYEM KÜLÖNLEGESEN JÓTÉKONY TULAJDONSÁGAI
Először is segít a HŐHÁZTARTÁSUNK MEGŐRZÉSÉBEN, melegben hűt, hidegben fűt. (Amikor életemben először kaptam ajándékba télire való selyem fehérneműt, el sem akartam hinni, hogy ez a pihekönnyű anyag ennyire képes melegíteni. És ráadásul milyen fantasztikusan simogató érzéssel!)
A VÍZHÁZTARTÁS KIEGYENLÍTÉSÉBEN is nagyon hasznos. A saját súlyának 300-SZOROSÁT KÉPES VÍZBŐL MEGKÖTNI, és KISZŰRI AZ UV FÉNYT, valamint FOKOZZA A KOLLAGÉN TERMELÉST. PUHÁVÁ, BÁRSONYOSSÁ teszi a bőrt, RÁNCTALANÍTÓ hatású. NYUGTATÓ és GYÓGYÍTÓ hatású hámsérülések, olyan bőrbetegségek esetén, mint az ekcéma, allergiás bőrbetegségek, égési sérülések és a körömgombásodás. A selyemproteinek könnyen felszívódnak a bőrbe, így HIDRATÁLNAK, REGENERÁLNAK és JAVÍTJÁK A BŐR ANYAGCSERE FOLYAMATAIT..

A SELYEM FELHASZNÁLÁSA SZAPPANOKBAN
A selyem felhasználása rendkívül puha, selymes, bársonyos érzetet biztosít a szappanokban. Extra érzékeny bőrűeknek is ajánlott.
A modern kori kutatások is megerősítették a selyem különleges hatóerejét, így ma számtalan krém, testápoló, rúzs, szappan és más kozmetikai termék is tartalmazza ezt az összetevőt.
Segítségével igazi luxus, kényeztető termékeket tudunk otthon is előállítani. Krémekbe a FOLYÉKONY selymet használjuk.

ADAGOLÁSA:
- SZAPPANOKBA: 1 kg zsírfázishoz 0,5-1 % ideális.
A szappanokat keményebbé, fényesebbé és selymesebbé varázsolja, finom krémes habot képezve.

A SELYEM OLDÁSA LÚGBAN
A szappankészítés során a selymet vagy a lúg előtt kell a folyadékfázishoz adni, vagy a lúgot oldjuk fel a desztillált vízben vagy más egyéb folyadékban, és amikor forró, akkor tegyük bele a keverékbe a selymet. Kavargassuk, amíg el nem olvad. Ha nehezebben oldódik, akkor hagyjuk ázni, majd rozsdamentes szitán passzírozzuk át óvatosan.

TIPPEK, TRÜKKÖK
Egy kísérletben megfigyelték, hogy azok akik éveken keresztül csak selyemből készült ruhát viseltek, azoknak a bőre észrevehetően feszesebb, puhább és egészségesebb, mint a kontroll csoporté volt azonos korosztályban.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése