2015. május 20., szerda

BIZTONSÁGOS FÉNYVÉDELEM TERMÉSZETESEN


FIZIKAI FÉNYVÉDŐK: A TITÁNDIOXID ÉS A CINKOXID

A fényvédelem minden korosztály számára fontos, de gyermekeink bőrére kiemelten kell ügyelnünk.  Az egészen pici gyerekeket még egy városi séta során is szükséges óvnunk a káros sugárzásoktól. Egészségtudatos vásárlóként a kereskedelemben kapható fényvédő készítmények legnagyobb részétől valószínűleg égnek áll a hajunk, ha csak egy pillantást is vetünk az összetevőkre. Alumínium, szilikon, kémiai fényvédők, szintetikus tartósítószerek, színezékek és illatanyagok. Még a „professzionális” natúrkozmetikumok is sokszor tele vannak káros vegyületekkel, a termékek csillagászati áráról nem is beszélve.

MI AZ AZ UV?
MI AZ UVA ÉS AZ UVB SUGÁRZÁS KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG?
A napfény 50 %-a látható fényből áll, 45 %-a infravörös sugárzásból és 5 %-ban ibolyán túli vagyis ultraviola (UV) sugárzásból. A látható fénynél (400-700 nm) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01 -100 nm) nagyobb, a 200-400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás. Az elnevezés eredete a legkisebb hullámhosszú, de még látható fény színe, az ibolya. Ráadásul megkülönböztetünk UVA, UVB és UVC sugárzást. Mostani ismereteink szerint az UVB sugárzás felelős a leégésért, a pigmentfoltok kialakulásáért, az UVA sugárzás a bőr öregedéséért, a kollagénrostok károsodásáért, amitől a bőr ráncos és petyhüdt lesz. Az UVC sugárzást a Földet körülvevő ózonréteg gyakorlatilag kiszűri.

MIT MUTAT MEG EGY KÉSZÍTMÉNY FÉNYVÉDŐ FAKTOR SZÁMA?
Felnőttként átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül. (Egészen fehér bőrűek akár néhánby perc alatt is megéghetnek!!!) A fényvédő faktor (SPF – Sun Protection Factor) egy készítménynél azt mutatja meg, hogy az adott faktorszámú készítményt használva mennyivel többet tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk. Vagyis pl. egy 4-es faktorszámú készítményt használva 4 x 20 percet tölthetünk el a napon anélkül, hogy megégnénk. Ha pl. 3 perc alatt égünk le, akkor a napon tölthető idő 4 x 3 percre módosul.
FONTOS!!! Hiába kenjük be magunkat (amit egyébként tanácsos megtenni) újból és újból, ez az idő nem hosszabbodik meg!!!
Ráadásul a faktorszám csak az UVB sugárzás elleni védelemről tájékoztat. A fényvédőfaktort 1997 óta az Európai Kozmetikai és Illatszeripari Szövetség, a COLIPA standardjai alapján határozzák meg. Az európai rendszer az észak-európai világos bőrtípust veszi alapul.

BIZTONSÁGOS FÉNYVÉDELEM!
Az UVA és az UVB sugárzás ellen a legmegbízhatóbb és leghatékonyabb két fizikai fényvédő anyag a titándioxid és a cinkoxid, gyakorlatilag a teljes UV-spektrumtól megvédenek. Egyik sem szívódik fel a bőrön keresztül (NEM HASZNÁLUNK NANOSZEMCSÉS VÁLTOZATOT!!!). A titándioxid nagyon erős fényvisszaverő tulajdonságokkal rendelkezik, a cinkoxid pedig a bőr felületén blokkolja a káros sugarakat. így csökkentve a szabadgyök képződést a bőr mélyebb rétegeiben.
Vagyis ha biztonságos védelmet a FIZIKAI FÉNYVÉDŐK adják.

NÖVÉNYI OLAJOK TERMÉSZETES FÉNYVÉDŐ FAKTORRAL
A növényi olajok közül is számos rendelkezik fényvédő tulajdonsággal.
Álljon itt egy lista a leggyakrabban használt olajok fényvédő faktoraival.
- VÖRÖS MÁLNAMAG OLAJ -  30-50 faktor!!!
- SÁRGARÉPA MAG OLAJ -  30 faktor!!!
- BÚZACSÍRA OLAJ – 20 faktor,
- MOGYORÓ OLAJ – 15 faktor,
- KÓKUSZOLAJ – 10 faktor
- SZÓJA OLAJ – 10 faktor,
- SHEAVAJ – 6-10 faktor,
- MAKADÁMIA OLAJ – 6 faktor,
- JOJOBA OLAJ – 4 faktor,
- RIZSKORPA OLAJ – 4 faktor.

A következő bejegyzésben egy nagyon egyszerűen elkészíthető, biztonságos napvédő krém receptjét fogom megosztani.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése