2015. február 25., szerda

(MAJDNEM) MINDENT A PH-RÓL

A szappankészítés vagy más kozmetikai szerek készítésével kapcsolatban nagyon gyakran előkerül a pH fogalma.
De vajon mit is takar ez a fogalom pontosan?

HONNAN SZÁRMAZIK A PH KIFEJEZÉS?
A pH kifejezést egy dán biokémikus, Soren Peder Lauritz Sorensen vezette be 1909-ben.
A p a „potenz” ill. angol nyelven a „power” kifejezés rövidítése, ami „erőt, teljesítőképességet”, jelen esetben „hatványt” jelent, a H pedig a hidrogén atom rövidítése. Vagyis  „p(otenz) ill. p(ower) H(ydrogen)” vagy latinul „p(ondus) H(idrogenii).
Sorensen munkája praktikussági okokból volt jelentős, hiszen a hidrogénion koncentrációt már előtte értelmezték és mérték is.

MI AZ A PH?
A pH egy mértékegység nélküli puszta szám, ami egy adott vizes oldat kémhatásának meghatározására szolgál. Ezzel a számmal tudjuk kifejezni egy közeg savasságát vagy lúgosságát.
Most egy kis kémia és matek következik, de ez senkit ne tántorítson el, ígérem rövid leszek.
A savasság-lúgosság mérésének az alapja az, hogy a vízmolekulák közül mindig akad néhány olyan hidrogénion (H+), amely leszakadt egy vízmolekuláról és azonnal hozzá is tapad egy másik vízmolekulához oxóniumot (H3O+) képezve. Minden 500 millió vízmolekulából egy ilyen akad. Ebben az esetben a hidrogénion (H+), vagyis az oxóniumion (H3O+) koncentráció 10-7 mol/dm3. A 
Ha valamilyen anyag oldata eltolja ezt az egyensúlyi állapotot, akkor vagy több lesz a hidrogénion, vagyis megnő az oxóniumion koncentráció, tehát az oldat savasabb lesz. Vagy pedig a másik irányba tolódik el az egyensúly, akkor értelemszerűen a hidrogénion ill. oxóniumion koncentráció kisebb lesz, vagyis az oldat lúgos kémhatású lesz.
Másképpen (gyengébb idegrendszerűek átugorhatják ezt a pár sort!) a pH 1 liter oldatban található hidrogén ion koncentráció (gramm) reciprokának logaritmusa. Példa: 1 liter vízben 0,0000001 grammnyi hidrogén ion található. Ennek reciproka   10000000 (A reciprok az az érték, amivel az eredeti számot megszorozva 1-et kapunk, vagyis 0,0000001 x   10000000 = 1). A   10000000 logaritmusa pedig 7 (10 a7. hatványon = 10000000). pH = -lg10-7 = 7. Ilyenkor a kémhatás semleges, a H+ és az OH- ionok aránya 1:1.
Így lett a desztillált víz pH értéke 7. Ehhez képest határozták meg a savas illetve lúgos oldatokat : 0-7-ig terjedő pH érték savasnak, 7-14-ig terjedő pH érték pedig lúgosnak, vagy más szóval bázikusnak számít. A 7-es érték semleges kémhatású.

AZ EMBERI BŐR ÉS A PH
Az emberi szervezet sejtjeinek folyadéka ph= 7-8,5 között optimális, azonban a pH=6-9 közötti tartomány még megtűrt. A test szervei a gyomor kivételével lúgosak, a vér és az szervezet majdnem minden folyadékának pH értéke 7,35-7,45 közé esik, kivéve a hüvelyváladékot, amely a kórokozók távol tartása végett 4-5 pH értékű.
Az emberi magzat az anyaméhben lúgos magzatvízben fejlődik, a csecsemő bőre még 8,5-ös pH értékkel lúgos kémhatású. Ez a lúgos kémhatás az idő előrehaladtával csökken, a gyermekek bőrének pH-ja 7, felnőtt korunkra pedig ez az érték az enyhén savas tartományba tolódik el, és ÁTLAGBAN az 5,5-6,2-es tartományba esik.
A bőr savasságának feladata, hogy meggátolja a kórokozó baktériumok, vírusok és gombák elszaporodását és ellensúlyozza az oxidációs folyamatokat. A savas pH aktiválja azokat az enzimeket, amelyek felelősek a felhám lipidjeinek ( a lipidek glicerinből és zsírsavakból álló létfontosságú szerves vegyületek, melyek apoláris, vagyis víztaszító tulajdonsággal rendelkeznek és csak zsíroldó szerekben oldódnak) előállításáért. Ez a lipidréteg vagy másképpen savköpeny szarupikkelyekből, verejtékből származó aminosavakból (fehérjékből) és tejsavakból áll. A lipidréteg látja el a bőr védőfunkcióját. A savas pH képes elősegíteni a védelmi rendszer regenerálódását fizikai (vágások, horzsolások, égések) vagy kémiai behatás okozta sérülések esetén és segíti az elhalt bőrsejtek eltávolításának folyamatait. (A bőr 28 naponta teljesen kicserélődik!!!) A savköpeny csak akkor tudja ellátni a feladatát, ha mindenhol ép és megfelelő „vastagságú”. A hibátlan savköpeny jól véd a kiszáradástól, meggátolja a bőr nedvességtartalmának elpárolgását, ezért az ép savköpeny nemcsak ellenállóvá, de rugalmassá is teszi a szaruréteget. Ezért nagyon fontos, hogy olyan arc- és testápoló szereket használjunk, amelyek kímélik, megvédik és erősítik ezt a védőréteget.


Néhány hétköznapi anyag elhelyezkedése a pH skálán

***Kapcsolódó bejegyzés: PH érték a szépségápolásban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése