2015. január 13., kedd

FÖLDIMOGYORÓ OLAJ

INCI: ARACHIS HYPOGAEA

A földimogyoró vagy más néven amerikai mogyoró rokonsága a mogyorókkal minden híresztelés ellenére nagyon távoli. A földimogyoró valójában a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak osztályába tartozik így sokkal közelebbi rokonai a babnak és a borsónak.

SZÁRMAZÁSA
A növény Dél-Amerikában, az Andok hegységben őshonos. Eredetileg az olajban gazdag, ízletes magvak a dél-amerikai Inka Birodalomhoz tartozó kecsua indiánok ősi tápláléka volt. A régészek Peruban 7600 éves példányt is találtak. Először Ovideo leírásában szerepelt 1547-ben. A spanyol gyarmatosítók először Mexikóban honosították meg, majd Magellán nagy hajórakományokkal szállította a Fülöp-szigetekre, innen került át Japánba, Indiába majd Kínába. Mire Európába eljutott, már kínai diónak nevezték, az amerikai mogyoró nevet csak később kapta. Mára a legfontosabb olajnövények egyikévé vált. Számos helyen termesztik, a legfontosabb mogyoró exportőrök: Kína, USA, Nigéria, Indonézia, Argentína, Európában pedig Görögország.

FELDOLGOZÁSA
A mogyoró egy bokros növény, fekvő és álló fajtái is ismertek. Termése a föld alatt 6-8 cm-re fejlődik ki. A betakarítás után néhány hétig szárítják, majd megtisztítják a héjától, és a magvakból kipréselik az olajat. A mogyoró olajat szinte minden esetben tisztítják (ez nem azonos eljárás a finomítással), mivel hajlamos aflatoxinnal fertőződni.

ÖSSZETÉTELE
A mogyoróolaj összetétele termőterületenként eltérő lehet, de átlagosan 35-69 %-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen olajsavat és 13-35 %-ban kétszeresen telítetlen linolsavat. A földimogyoró jó forrása a niacinnak (B3 vitamin), a koenzim Q10-nek, folsavnak, magnéziumnak, foszfornak, nátriumnak. kalciumnak és nem utolsó sorban az E-vitaminnak. A legújabb kutatások szerint a mogyoró riválisa lehet sok antioxidáns hatású gyümölcsnek és zöldségnek, mivel nagy koncentrációban tartalmaz antioxidáns polifenolokat. Általános antioxidáns tartalma nem kevesebb, mint 22 %!!! Fehérjetartalma eléri
a 25 %-ot.

  • Olajsav 35-69 %
  • Linolsav 13-35 %
  • Palmitinsav 6-16 %
  • Sztearinsav 1,3-6,5 %
  • Arachidinsav 1-3 %
  • Behénsav 1-5 %
  • Tokoferol 0,02-0,06 %

TULAJDONSÁGAI:
-         enyhén viszkózus, könnyen felszívódó,
-         bőrpuhító, bőrlágyító,
-         gyulladásgátló,
-         hidratáló,
-         bőrtápláló,
-         fényvédő,
-         regeneráló,
-         antioxidáns hatású,
-         nyugtató hatású,
-         szabályozza a faggyútermelést, gátolja a mitesszerképződést,
-         tisztítja a bőr pórusait,
-         energetizáló, vitalizáló.

FELHASZNÁLÁSA:
-         masszázsolajokba,
-         fürdőolajokba,
-         fényvédő készítményekbe,
-         enyhíti a pikkelysömör és az ekcéma tüneteit,
-         magas magnézium tartalma miatt jó alapolaja minden ízületi és reumás fájdalmak       elleni kenőcsnek,
-         fejbőr ápoló készítményekbe, elsősorban korpa ellen,
-         csecsemő- és babaápolási készítményekbe, elsősorban pelenka kiütés ellen,
-         mellbimbó védő készítményekbe,
-         száraz, hámló bőrre való készítményekbe,
-         zsíros, gyulladt, aknés bőrre való készítményekbe,
-         öregedés elleni készítmények,
-         feszessé, rugalmassá teszi a bőrt,
-         aromaterápiás készítményekbe,
-         ajakápoló készítményekbe,
-         striák megelőzésére és kezelésére,
-         ideális kombinált bőrre készülő készítményekbe,
-         szappan gyártáshoz.

FELHASZNÁLÁSA SZAPPANBA
Bázisolajként: max. 20 %, mivel puhítja a szappant.
Túlzsírozásra: 5 %.
Krémes habot ad a szappannak, tisztító hatása enyhe, ápoló hatás: hidratáló, kondicionáló, bőrpuhító.
Hajlamos a szappanban az avasodásra. érdemes stabilabb olajokkal (pl. pálmaolaj) kombinálni.

FIZIKAI JELLEMZŐI
Jódszáma: 93,4.
Elszappanosítási index: 135.
El nem szappanosodó frakció: 0,3-0,5 %.

TÁROLÁSA
Hűvös, száraz, fénytől védett helyen, a levegőtől elzárva kell tárolni.
Eltarthatóság:  kb. 9 hónap.

BIZTONSÁGI ADATOK
Vigyázat!!! Allergizáló lehet, mogyoró allergiában szenvedők ne használják!

HASONLÓ JELLEGŰ OLAJAK:
olíva olaj, repce olaj, rizskorpa olaj.




Az indiánok a hegyek oldalában termesztették a mogyorót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése