2014. szeptember 2., kedd

SZAPPAN ÖNTŐFORMA KÉSZÍTÉS SZILIKONGUMIBÓL

EGYEDI ÖNTŐFORMÁK
A szappankészítés során előbb vagy utóbb mindenkit elér az a vágy, hogy saját, egyedi, különleges, csak rá jellemző szappanokat készítsen. És ez nem kizárólag a belbecsre értendő, hanem a szappan megjelenésére is. Ez többféleképpen is megvalósítható, játszhatunk a színekkel, formákkal, anyagokkal, adalékokkal és ezek kombinációival.
Most egy olyan anyagot fogok bemutatni, ami segítségünkre lehet, ha egyedi formákat szeretnénk viszonylag egyszerűen készíteni. Ez az anyag a szilikongumi. A szilikongumi egy szobahőmérsékleten kikeményedő kétkomponensű anyag, amely áll a nyers szilikongumiból és a hozzákevert katalizátortból, ami beindítja a térhálósodás (megszilárdulás) folyamatát. A szilikongumit kiváló reprodukciós hűség jellemzi, a legkisebb, legfinomabb részlet viszaadására is alkalmas. Bonyolult minták és formák tökéletes kidolgozására is nagyszerűen használható. Persze nemcsak szappant önthetünk így formába, hanem akár gipszet, viaszt, betont, gyantát, vagy alacsony hőmérsékleten olvadó fémötvözeteket is. Nagyfokú rugalmasságának és kiváló nem tapadó képességének köszönhetően a szilikon gumi nagyon könnyen leválasztható a modellről. Az öntőanyaggal szembeni ellenállóságuk révén a kész öntőformák újra és újra felhasználhatóak., akár több ezer !!! öntést is kibírnak.  E kiváló tulajdonságok teszik nélkülözhetetlenné a szilikon anyagokat az öntőminta-készítésben.




A MINTAKÉSZÍTÉS FOLYAMATA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE
1. A reprodukálandó darab tanulmányozása után első lépésként egy öntőkeretet, szaknyelven formaszekrényt kell készítenünk. A darabot ebben elhelyezve öntjük rá a később öntőformaként szolgáló szilikont. A keretnek tökéletesen szigeteltnek kell lennie, mivel a szilikon a legkisebb résen át is kijuthat. (Agyaggal, gyurmával jól lehet szigetelni, vagy a réseket eltömni, ha szükséges.) Az öntőkeret méreteinek meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy a beöntött szilikon minden oldalról kellően vastag réteget (kb. 1 cm) tudjon alkotni ahhoz, hogy később kiemelve megfelelő merevséggel tartsa a saját formáját. A keretnek könnyen bonthatónak kell lennie, hogy később a kiöntött forma károsítása nélkül szét tudjuk szedni.
Az öntőkeretet a reprodukálandó darab nagyságától, formájától függően elkészíthetjük keményebb kartonpapírból, műanyag dobozból (pl. kiürült rámás doboz), vagy gyurmából ill. agyagból vagy akár legóból formázva.
2. A következő lépés a darab elhelyezése az öntőkeretben. Az öntőszekrény aljába vékny rétegben agyagot vagy gyurmát simítok, ebbe nyomom bele enyhén a másolandó darabot, hogy a gumi ne tudjon aláfolyni.
3. Most el kell készítenünk a megfelelő keveréket., vagyis a folyékony szilikon gumihoz hozzákeverjük a katalizátort.
Én 1 kg gumihoz ½ üveg katalizátort használok, kisebb mennyiségnél arányosan, vagyis 500 gr gumihoz
¼ üveggel. Nagyon alaposan el kell keverni, hogy majd a későbbiekben egyenletesen kössön.
Ha elkészült a keverékünk, még a fazékidőn belül fel kell használnunk. (Fazékidőnek hívjuk azt az időtartamot, amíg az anyagot  a megkötés fázisa előtt fel tudjuk használni.)
4.
Beleöntjük a keveréket az öntőkeretbe. Ügyelni kell rá, hogy a szilikon tökéletesen betöltse a megfelelő részeket, és ne alakuljanak ki légbuborékok. Ecsettel érdemes egy kicsit „simogatni” a formát, és akkor megelőzhetjük a buborékképződést. Közben többször ellenőrizzük, hogy  nem ereszt-e át valahol az öntőkeretünk. A megszilárdulási idő szorosan függ a keverési aránytól.  Minél több a katalizátor, annál gyorsabban köt. Általában elmondható, hogy 24 óra várakozás után már biztosan végbement a folyamat, az öntvényünket kiemelhetjük a keretből. Gyakorlatban ez a keret lebontásával valósítható meg. Ennél a folyamatnál óvatosan kell eljárni. (Gyakorlatban ennél rövidebb idő alatt is megköt.)



ELKÉSZÜLTÜNK
Ha sikeresek voltak az eddigi fázisok, most szembesülünk az eredménnyel.  Előfordul,  hogy a szilikon kis mértékben befolyik a darab alá is. Ez a probléma könnyen korrigálható, egy éles szikével vagy ollóval el kell távolítani a felesleget.

TIPPEK , TRÜKKÖK
Formát gyakorlatilag bármiről levehetünk, de saját magunk is készíthetünk egy mesterformát, amit azután majd reprodukálhatunk. Lehet mesterforma például egy tengerparton talált szép csigaház vagy kagylóhéj,  egy jó formájú kő, egy kisebb méretű játék, de akár nyers gyümölcs vagy zöldség is. A magunk készítette mesterformát kialakíthatjuk faragással, formázással (pl. agyagból vagy gyurmából), akár össze is építhetjük különböző formákból, anyagokból.  Mintát is nyomhatunk például a gyurmából vagy agyagból készülő mesterdarabokba, akár egy növény, akár egy érdekes gomb, akár csak az ujjunk segítségével. Nincsenek határok, engedjük szabadjára a fantáziánkat és járjunk nyitott szemmel!

A kétrészes forma elkészítéséről itt található egy remek összefoglaló.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése