2014. augusztus 20., szerda

DR. FASZÉN

Avagy mitől aktív a szén?

A földi élet szénalapú, vagyis az élő szervezetekben előforduló szerves vegyületek 
100 %-a  szénvegyület.
A szén kémiai jele: C.
Elemi állapotban a természetben, mint gyémánt vagy, mint grafit fordul elő.

Legelőször nézzük meg, hogy a fent felsorolt fogalmak mit jelentenek.
A FASZENET és a NÖVÉNYI SZENET fa, tőzeg, kókuszdióhéj vagy más növényi anyagok levegőtől elzárt térben történő hevítésével állítják elő.
A CSONTSZENET állati eredetű csontok elszenesítésével nyerik.
Az ORVOSI SZÉN leginkább aktív csontszén.
AKTÍV SZENET úgy kapnak, hogy a növényből vagy csontból nyert szenet 800-1000 fokon vízzel reagáltatják, így a széntartalom egy része szénmonoxiddá és hidrogén gázzá átalakulva  távozik, így a szén eredeti szerkezete lyukacsossá, porózussá válik. Az aktív szenet az eljárás során kialakuló hatalmas porózussága miatt hívják aktív szénnek, hiszen így sokszorosára növekszik az a felület, mely képes magához kötni a szennyeződéseket, baktériumokat, mérgeket stb.

Manapság, amikor a tömegek mérgezése (ipari élelmezés, kozmetikai ipar, mezőgazdaság stb.) világméretű üzletté vált, egyre nagyobb szerepe van az olyan szereknek, amelyek hatásosan segítenek az emberi szervezet méregtelenítésében, tisztításában. (Nagyon nehéz persze ma már naprakésznek lenni abban, hogy mibe milyen szutykot kevernek. Hosszú-hosszú keresgélés és nyomozás vár arra, aki szeretné tudni, hogy mi a még tűrhető, mi a romboló és mi az, ami abszolút méreg.)
Az utóbbi évtizedben rengeteg tanulmány jelent meg arról, hogy az elfeledett, de már az ókorban is orvosságként használt faszén hatása milyen elképesztően sokrétű.
1 gr szén felülete két teniszpályányi terület, ami hozzávetőleg 500 m2 felszívó felületnek felel meg, ez  40-szer több, mint az agyagé.
Megköti a vírusokat és a baktériumokat, sőt a baktériumok által termelt mérgeket is. Megköti a permetszereket, a gyomirtók mérgeit, idegen hormonokat, sőt még a radioaktív anyagok egy részét is, valamint orvosságok, ideggyógyszerek, fogamzásgátlók maradékát is. A mérgek hosszú során túl a faszén semlegesíti a kígyómérget, méh- és darázscsípést, bögöly vagy lódarázs csípését, skorpió- és pókcsípést, tengeri és víziállatok csípéseit. Semlegesíti az élelmiszerekben felhalmozódott 
mycotoxinokat (az antibiotikumok hagyatéka) és az aflatoxinokat (rákkeltő gombamérgek). Jól alkalmazható gyógyszermérgezések esetén is, pl. aszpirin, paracetamol (jelen pillanatban több, mint 50 gyógyszerben van, gyulladás gátlókban, fájdalomcsillapítókban, és tönkre teszi a májat, a vesét, a szívet) altatók, antidepresszánsok, antibiotikumok stb. esetében.
A savakat, lúgokat, petróleum származékokat, higítókat, nehézfémeket, ciánt, lítium sókat nehezen adszorbeálja (szívja magába). Ezeket is közömbösíti, de lassabban és ismételt dózisokban.

FASZÉN A KOZMETIKÁBAN
Az aktív szén a kozmetikumokban is kifejti áldásos hatását. Többféle képpen használhatjuk a mindennapokban is.
1. TISZTÍTÓ MASZKOKBAN mélyen tisztítja a bőrt, hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket aknés, mitesszeres bőr kíméletes, rendszeres ápolására is kitűnő.
2. FOGKRÉMEKBEN alkalmazva FOGFEHÉRÍTŐ hatású.
3. SZAPPANOKBAN ugyancsak egyedülálló tisztító és fertőtlenítő hatását tudjuk megtapasztalni.
4. Nem utolsó sorban pedig a SZAPPANOKBAN remek SZÍNEZŐANYAGKÉNT is viselkedik. Igazán izgalmas ébenfekete szappanokat készíthetünk faszén porral.
Itt annyit azért mindenkinek a figyelmébe ajánlanám, hogy a patikákban kapható széntabletták (én csak 2-félét próbáltam) a tapasztalataim szerint másképpen színeznek, mint a faszén por. Először is azonos árnyalat eléréséhez sokkal több kell  a tablettákból a szappanmasszába, mint porból. Ugyanakkor a tabletta kevésbé intenzíven színez. A tablettával nekem soha nem sikerült igazán fekete színű szappant előállítanom, inkább szürkére sikerültek, a kisebb mennyiség használata esetén pedig kékes szürkére. Kíváncsi voltam, hogy miért van ez. Megnéztem az összetételeket, amiből az derült ki, hogy a széntablettában adalékanyagként zselatin, titándioxid, vasoxid, magnézium sztearát, szacharóz, és karmellóz is szerepelhet. Arra gyanakodtam, hogy ezek közül valamelyik anyag produkál olyan kémiai folyamatot, aminek a következménye a kékes szín. De nem ez az ok. A magyarázatot Omar Anyu szappanos blogjában http://www.soaps-and-co.com  találtam meg. Most tőle idézek. „Az aktív szén bizonyos szemcseméret mellett abszorbeálja a metilénkék (methylthioninium chloride) nevű bázisos festőanyagot, ez egy szerves vegyület.….A kémiában a metilénkék egy olyan indikátor (anyag, mely a ph érték szerint változtatja a színét), amely a klasszikus kémiai „kék üveg” kísérlet során éppen NaOH és glukóz hozzáadásakor válik gyönyörű sötétkékké….. Aktív szén esetén a „kékség mértékét” a szén metilénkék tartalma határozza meg.”

A növényi szén egyébként a festékipar klasszikus fekete pigmentje is. A növényi szén folyadékban oldhatatlan, finom részecskéi anélkül oszlanak el a közegben, hogy kémiai összetételük változna. A növényi szén színtartó, hővel és savval szemben is stabil.

TIPPEK, TRÜKKÖK:
A szénport a szappankészítés során a felmelegített olajkeverékhez adjuk hozzá, és utána keverjük hozzá a lúgos folyadékot, ekkor lesz igazán gyönyörű fekete színű a szappanunk. 1 kg szappanhoz kb. 1 evőkanál szénport adagoljunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése